Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 august: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 august: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Pe data de 11 august, este prăznuit Sfântul Ierarh Nifon.

 

 

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 august: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ţinutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. În anul 1483 este chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului, scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 august: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Sfântul Nifon ajunge în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul) din insula prezenta în faţa oraşului Sozopolis (Bulgaria de azi). După numai doi ani şi câteva luni, este din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici îl va cunoaşte pe domnitorul Radu cel Mare al Ţării Româneşti, care îl va aduce în 1504 în Tara Românească pentru a conduce şi reorganiza Biserica. Sfântul Nifon se retrage la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde moare, pe 11 august 1508.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 august: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc şi cel care a alcătuit Rugăciunea de Dezlegare care se citeşte la Slujba înmormântării. Un mare dar oferit de către Sfântul Ierarh Nifon spiritualităţii şi culturii noastre este apariţia trilogiei macariene: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) şi Tetraevangheliarul (1512), toate tipărite la îndemnul sau.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 august: Primul sfânt canonizat pe pământ românesc. Sfântul Nifon a fost Patriarh al Constantinopolului între anii 1486-1488 și 1496-1498, iar Mitropolit al Țarii Romanești între anii 1498 şi 1505. Ajunge în 1502 în ţara noastră, în vremea domniei lui Radu cel Mare. În 1503 a înfiinţat Episcopiile Râmnicului şi Buzăului. A trecut la cele veşnice pe 11 august 1508. Menţionăm că în anul 1517, moaştele sale au fost aduse în Tara Românească de Sfântul Voievod Neagoe Basarab. A fost canonizat în anul 1517, în timpul domniei Sfântului Domnitor Neagoe Basarab

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy