Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 18 ianuarie - Cruce neagră

Ema Apostu / 18 ian 2019 / 06:00 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 18 ianuarie. Pe data de 18 ianuarie, esunt prăznuiți Sfinții Atanasie și Chiril.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 18 ianuarie. Sfinţii Atanasie şi Chiril au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul şi nestorianismul.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 18 ianuarie. Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul), care susţinea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi fiinţă creată, scrie crestinortodox.ro. Ca diacon şi secretar, el îl însoţeşte pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului şi în condamnarea lui Arie. Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru - 8 iunie 328. A trecut la cele veşnice la 2 mai 373.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 18 ianuarie. Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susţinea că în Iisus Hristos există doua-persoane - persoana divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii şi persoana umană sau istorică a lui Iisus Hristos, cu care s-a născut din Fecioara Maria, potrivit sursei mai sus menționată.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 18 ianuarie. Datorită Sinodului de la Efes, i se recunoaşte Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu.

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.81