Câinele tău este jucăuș și ai contact vizual des cu el? S-ar putea să fie și supradotat, potrivit unui nou studiu

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Există un grup foarte special și foarte rar de câini care au un talent deosebit: acela de a învăța numele mai multor jucării.

Într-un nou studiu, experții au vrut să vadă cum câinii care învață cuvinte– și sunt foarte puțini în întreaga lume – au trăsături speciale de personalitate în comparație cu restul exemplarelor.

Într-o analiză a 21 de câini supradotați și 144 de câini normali care nu au capacitatea neobișnuită de a învăța mai multe nume de obiecte, s-a descoperit că acei câinii supradotați au fost evaluați de stăpânii lor ca fiind mai jucăuși decât alți câini.

„Acest studiu arată că există o relație între nivelurile extrem de ridicate de dorință de joacă și talentul de a înțelege și reține numele obiectelor”, spune etologul Ádám Miklósi, de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria.

Border Collie au fost folosiți pentru acest studiu, pentru cei mai mulți dintre cei care învață cuvintele sunt din acea rasă (deși nu este adevărat că majoritatea Border Collie sunt supradotați). Border Collie sunt, de asemenea, câini de lucru, despre care se știe că sunt mai jucăuși decât alte rase. Pe baza chestionarelor completate de proprietarii câinilor, capacitatea de a fi jucăuși a fost singura caracteristică în care câinii supradotați au arătat vreo diferență.

Caracteristici similare și la oameni

În mod interesant, s-a sugerat anterior că o trăsătură definitorie la oamenii talentați este deschiderea lor către experiență – un proxy pentru jovialitate.

Echipa crede că cercetarea poate duce la mai multe studii care să analizeze legătura dintre supradotație și personalitate.

În plus, câinii jucăuși sunt cunoscuți că au contact vizual cu oamenii mai rapid. Aceasta este o altă trăsătură care i-ar putea conduce la obținerea unor oportunități suplimentare de a învăța, deoarece comunicarea se stabilește mai rapid.

„Important, asocierea pozitivă dintre joacă și talent în învățarea numelor obiectelor ar putea apărea în două moduri destul de diferite, care nu se exclud neapărat reciproc”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

În primul rând, este posibil ca unii câini individuali să aibă o predispoziție genetică de a se juca mult, pe care apoi stăpânii o încurajează. Ulterior, interacțiunile jucăușe devin și mai exagerate și durează mai mult.

În al doilea rând, unii proprietari de Border Collie ar putea fi conștienți de faptul că rasa este cunoscută pentru joacă, încurajând-o indiferent de predispoziția fiecărui câine. 

Cercetătorii au prezentat aceste ipoteze contrastante pentru a arăta că vor fi necesare studii suplimentare pentru a înțelege dacă dorința de a se juca este rezultatul faptului că unii câini sunt mai talentați sau invers.

„Este important de reținut că acest [studiu] nu implică neapărat faptul că dorința de joacă este ceea ce face să apară acest talent, de a reține numele obiectelor”, spune Miklósi, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel