Tăriceanu anunță că a câștigat la CCR disputa cu PNL: Comisia pentru evaluarea democrației, o necesitate

Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului și co-președinte ALDE, salută decizia de miercuri a CCR de respingere a sesizării PNL prin care s-a încercat blocarea înființării Comisiei pentru evaluarea democrației, apreciind că atunci când în România democrația este sub asediu, înființarea acestei comisii este "o necesitate".



"Constat cu îngrijorare cum, în ultimele săptămâni, au luat amploare atât conflictele dintre instituţii, cât şi acţiunile unor instituţii de forţă care slăbesc democraţia. România trebuie să revină la o stare de normalitate şi, în acest context, cred că decizia de ieri a Curţii Constituţionale de respingere a sesizării PNL prin care s-a încercat blocarea înfiinţării Comisiei pentru evaluarea democraţiei deschide drumul spre o dezbaterea reală de care avem urgent nevoie la nivelul Parlamentului, instituţia reprezentativă a democraţiei, şi la nivelul societăţii româneşti în general, cu privire la drumul înainte spre normalitate şi construcţie democratică. ", a transmis, joi, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unui comunicat de presă.

Instituțiile statului, folosite ca "baroase politice" în regimul Băsescu

În opinia liderului ALDE, România are nevoie astăzi, mai mult decât oricând, de o astfel de comisie, deoarece vine după 10 ani de regim Băsescu care a impus o logică a conflictului instituţional şi a practicilor la limita democraţiei sau chiar antidemocratice.

"Un regim care a folosit instituţiile ca „baroase politice" pentru a tranşa conflicte politice, chiar cu riscul vădit de încălcare a echilibrului puterilor în stat", susține Tăriceanu, precizând că a constatat, din păcate, că strategiile şi practicile nedemocratice specifice regimului Băsescu continuă.

"Astăzi, există mari semne de întrebare legate de schimbarea prin mijloace nedemocratice a Guvernului, nu în Parlament, ci prin acţiuni de forţă în afara instituţiilor alese democratic. La fel de important, România trece printr-o perioadă marcată de acţiuni necesare în zona justiţiei, alterate, din păcate, de o serie de abuzuri şi excese care ridică grave semne de întrebare legate de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Când drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, atunci şi democraţia are de suferit, pentru că aceştia îşi pierd încrederea în instituţiile democratice", notează liderul ALDE.

Comisia pentru evaluarea democraţiei, o necesitate

Tăriceanu continuă, susținân că "nici un om politic responabil nu poate să închidă ochii când vede cazuri de abuzuri asupra cetăţenilor, cum este cel al Marianei Rarinca, sau când vede România pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul ruşinos al proceselor pierdute la CEDO. Când în România democraţia este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democraţiei este o necesitate, o dovadă de responsabilitate şi normalitate de care avem nevoie. Relansez invitaţia adresată tuturor partidelor şi reprezentanţilor societăţii civile, dar şi cetăţenilor, de a contribui la activitatea acestei comisii".

În finalul documentului citat, Călin Popescu Tăriceanu își exprimă dorința ca această comisie "să nu fie privită ca un vehicul partizan, ci ca o şansă de a aduce România pe un drum al normalităţii democratice care va da mai multă încredere cetăţenilor în stat şi în instituţii".

Ce a decis CCR

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au respins miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea PNL privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că Hotărârea Senatului nr.48 din 22 iunie 2015 privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept este constituțională în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului", a precizat CCR.

Comisia pentru evaluarea democrației, propusă de C.P. Tăriceanu, atribuții, scop, conducere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel