Cazul bebelușilor infectați. Portocalele dintr-un magazin din Argeș, verificate de autorități

Probele recoltate din portocale de la un lanţ de magazine din judeţul Argeş cu care se presupune că au fost contaminaţi copiii internaţi la Spitalul 'Marie Curie' şi la două spitale din Piteşti vor fi trimise la laboratorul din Capitală, urmând ca cel târziu marţi să fie prezentate rezultatele analizelor, a declarat, sâmbătă, preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru. 

'Colegii noştri din Argeş la ora aceasta recoltează probe de portocale, vor fi ambalate, sigilate şi trimise în cel mai scurt timp (...) la Laboratorul Naţional de Referinţă de la Bucureşti. Noi am stabilit să avem astăzi echipe de lucru la laboratorul de la Bucureşti maxim luni după amiază sau cel mai târziu marţi dimineaţă vom avea rezultatele analizelor', a spus preşedintele ANSVSA într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

El a adăugat că ANSVSA s-a autosesizat în urma incriminării acestor fructe.

'Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe şi am stabilit să recoltăm deocamdată aceste fructe, dacă vor apărea pe parcursul anchetei putem să analizăm şi alte alimente incriminate. Deocamdată au fost incriminate doar portocale', a explicat Butaru.

Preşedintele ANSVSA a explicat că ancheta este coordonată de Ministerul Sănătăţii şi de Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

'Am dispus controlul abia ieri când au fost incriminate portocalele, pentru că până ieri nu s-a pus în discuţie această temă', a menţionat Butaru.

Ipoteza portocalelor, puțin probabilă

Deși nu este exclusă, ipoteza că infecția s-a produs după ce copiii au mâncat portocale de la un lanț de magazine este puțin probabil să se adeverească.

Jusrnalistul Val Vâlcu este de părere că este puțin probabil ca infecția să se fi produs din această cauză, având în vedere că victimele sunt din localități diferite și au avut surse diferite de hrană.

"Autoritățile acționează la presiunea mass-media, care nu înțelege care e posibil să nu se găsească rezultate. De exemplu, în Germania când a fost criza castraveților, a durat șase luni până au apărut primele indicii. Și nici până azi nu s-a găsit cauza. Testele nu se fac de pe o zi pe alta. Această modă de a ieși public și arunca vina pe lanțurile de magazine și produse este dăunătoare pentru comerț.

Mai mult, e dăunătoarea pentru că ocultează adevărata cauza. În loc să se tragă învățăminte din această tragedie, se deviază atenția pe amenințări ireale. Lumea e speriată cu pericole imaginare, în schimb adevăratele cauze sunt ignorate. Modalitatea de comunicare publică: într-un stat civilizat nu te apuci să sperii oamenii", mai spune Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel