Bursele elevilor cresc. Câţi bani vor primi elevii din semestrul II

Ministerul Educației intenționează să majoreze cuantumul minim, însă în mod diferențiat pentru fiecare tip de bursă. Astfel, din semestrul II al anului școlar în curs nu vor exista burse mai mici de 150 de lei. Bursele minime vor varia între 150 și 500 de lei

Un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației prelungește pentru  semestrul I al anului școlar 2021-2022 valabilitatea cuantumului minim de 100 de lei pentru toate tipurile de bursă, însă pe semestrul II le majorează, dar în mod diferențiat.

Până acum, primeau burse de merit elevii care fie aveau media generală peste 8,50, fie obțineau locurile I, II sau III la concursuri sau olimpiade județene ori la concursuri cultural-artistice. Bursa de studiu era pentru cei cu media generală peste 7 și care au un venit lunar pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie. 

„În semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:
– 500 ron, pentru bursa de performanță,
– 200 ron, pentru bursa de merit,
– 150 ron, pentru bursa de studiu,
– 200 ron, pentru bursa de ajutor social.”

Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

În continuare, consiliile locale vor putea stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile lor financiare.

În anii trecuți, erau disparități majore între bursele acordate de localități diferite, în funcție de bugetele respectivelor comunități sau de cât de dispuse erau primăriile să stimuleze performanța școlară față de alte proiecte. În august 2020, Curtea de Conturi a depus un raport prin care a subliniat inechitatea tratării elevilor cu performanțe școlare similare, primind în schimb burse diferențiate, informează stirile fanatik.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel