Bursa de la Moscova a înregistrat cel mai mare regres din ultimii 14 ani

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Indicele bursier de la Moscova s-a prăbușit cu peste 10%, după recunoașterea independenței republicilor separatiste Lugansk și Donețk.

Bursa de la Moscova a înregistrat cel mai mare regres din ultimii 14 ani, în contextul recunoașterii de către Rusia a autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.   

Indicele bursier de la Moscova s-a prăbușit cu peste 10%, iar scăderea maximă a fost de 14 la sută. Situația tensionată din ultimele zile, riscul unui război în Ucraina și extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei i-au determinat pe investitori să-și reducă activele în ruble. 

Acest lucru a afectat și cele mai mari companii rusești: acțiunile Sberbank-ului au scăzut cu peste 21%, ale Yandex-ului - cu 19 la sută, iar ale Gazprom-ului - cu 11%. De la 8 până la 18 la sută s-a redus valoarea acțiunilor companiilor Magnit, Inter RAO, Aeroflot și Rosnefti.  Cotația dolarului a crescut la aproape 79 de ruble, iar a monedei euro - la 90. Comparativ cu sfârșitul săptămânii trecute, dolarul și euro au crescut cu două ruble și jumătate. 

Escaladarea situației din regiune a dus şi la creșterea prețurilor la aur și petrol. Astfel, o uncie de aur a ajuns la peste 1910 dolari, iar prețul petrolului Brent a depășit 99 de dolari pentru un baril, scrie Publika.

Vladimir Putin: Rusia este pregătită să găsească soluţii diplomatice cu Occidentul

Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat miercuri asupra caracterului 'nenegociabil' al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească 'soluţii politice' la criza actuală cu Ucraina, relatează France Presse, citat de Agerpres.

'Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme', a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei apărătorului Patriei.

'Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile', a continuat Putin, care cere Occidentului garanţii, cum ar fi promisiunea că Ucraina nu va fi integrată vreodată în NATO sau încetarea consolidării Alianţei Nord-Atlantice la frontierele ruse.

Menţionând ca ameninţări pentru Rusia 'relaxarea sistemului de control asupra armamentelor' şi 'activităţile militare ale NATO', preşedintele rus a apreciat din nou că îngrijorările ţării sale rămân 'fără răspuns' din partea Occidentului (citește continurea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel