Burduja, despre stocurile de energie: Am făcut supraplinul. Ar trebui să trecem iarna în condiţii foarte bune

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că autoritățile au depozitat o cantitate de gaze care depășește necesarul pentru iarna curentă. 
 

Potrivit acestuia, înmagazinează 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cu condiția că iarna va fi una "normală," caracterizată de cel mult două episoade de ger pe lună, România nu ar trebui să se confrunte cu probleme de aprovizionare. 

”Situaţia sistemului electroenergetic naţional este corectă în momentul de faţă: avem stocuri de cărbune în parametri normali, suntem pregătiţi, avem gradul de umplere pentru lacurile de acumulare undeva la 74 spre 75%, avem stocurile de gaze la 103%, am făcut acest supraplin, depăşim capacitatea normală, deci ar trebui să trecem iarna în condiţii foarte bune şi doar cu gaz românesc. Asta înseamnă că, în baza a ceea ce avem stocat, undeva la 3,3 miliarde de metri cubi plus producţia pe timp de iarnă, ceea ce Romgaz face, vom fi în bună ordine pentru iarna aceasta”, a afirmat Sebastian Burduja, marţi seară, la TVR Info.

El a subliniat că într-o iarnă obișnuită, în care există cel mult două perioade de ger pe lună, cu o durată de până la șapte zile fiecare, nu ar trebui să apară probleme. Ministrul a adăugat că, conform datelor meteorologilor, se așteaptă ca iarna să fie una obișnuită. Burduja a subliniat și angajamentul continuu al României de a sprijini Republica Moldova cu furnizări de gaze naturale și în această iarnă, în caz de necesitate.

"Este adevărat că ne-am arătat disponibilitatea și față de Republica Moldova și față de Ucraina. Noi ne-am manifestat această deschidere. Nu avem o solicitare formală în acest moment, urmează să vedem dacă pe parcursul lunilor următoare Republica Moldova va apela la noi și cu siguranță, așa cum am făcut-o întotdeauna, îi vom ajuta pe frații noștri de peste Prut", a spus ministrul Energiei.

Autoritățile de Reglementare în Energie din România și Republica Moldova au semnat planul de acțiuni pentru anul următor care vizează, printre altele, continuarea colaborării în domeniul gazelor naturale și a energiei electrice, potrivit TVR Info.


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel