Bulgaria, primul satelit telecom

Vineri seară, de la complexul LC 39A al bazei spațiale Cape Canaveral, SpaceX a lansat pe orbită primul satelit telecom privat al Bulgariei. Însă acesta nu este primul proiect spațial al Bulgariei pentru că înainte de 1990 mai fusese lansat un satelit științific și se mai colaborase la un al doilea satelit sovietic. 

Numit sugestiv BulgariaSat 1, el a fost construit de SSL, o firmă cu tradiție în domeniu (peste 80 de sateliți GEO lansați) pe platformă SSL 1300, cu o lungă istorie în domeniul spațial. Vorbim de un satelit de 3.6 tone dotat cu două panouri solare, sistem de propulsie orbitală și avionică de ultima generație.
Durată de viață a platformei (garantată de producător) este de 15 ani, în timp ce combustibilul ar trebui să îi ajungă pentru circa 18 ani.
Satelitul va fi plasat deasupra Ecuatorului, la 1.9 grade longitudine estică de unde va opera, cu ajutorul teleporturilor din Sofia și Trambesh (Polonia), 32 de transpondere în bandă Ku ce vor deservi în special regiunea Balcanilor.

Zborul care a folosit o rachetă Falcon 9 recondiționată (treapta întâi mai zburase în luna ianuarie la lansarea primei perechi de sateliți Iridium Next) a fost una complet reușită: după 34 de minute BulgariaSat 1 a fost plasat într-o traiectorie super sincronă, în timp ce în paralel trepta întâi a rachetei era recuperată din nou pe barjă Of Course I Still Love You ancorată în largul Oceanului Atlantic.

Însă inginerii SpaceX nu vor avea timp pentru a savura acest nou succes. O altă echipă pregătește pentru duminică, de la bază spațială Vandenberg, pe coastă de vest a Americii, o altă lansare, cu o nouă pereche de sateliți Iridium (din nou 10 sateliți vor fi transportați simultan pe orbită).
Dacă data se va păstra, vom avea parte de un nou record în privință timpului dintre două lansări consecutive Falcon 9.

Bulgaria Sat este un spinoff al lui Bulsatcom. Bulsatcom deține o cotă de 30% din piață pay-tv a Bulgariei. La momentul actual Bulsatcom folosește pentru transmiterea celor peste 100 de programe tv pe care le are în distribuție, satelitul grecesc Hellas Sat 2 la slotul orbital 39 de grade est.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel