Bulgaria își comasează alegerile parlamentare anticipate cu cele europarlamentare

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Alegeri comasate în Bulgaria, cele parlamentare cu cele europarlamentare. Care este motivul pentru s-a ajuns la alegeri anticipate.

Rumen Radev, președintele Bulgaria, a numit marți un guvern interimar condus de Dimităr Glavcev și a convocat alegeri anticipate pentru ziua de 9 iunie, când la nivelul blocului comunitar au loc alegerile europarlamentare, a anunțat într-un comunicat președinția, relatează Reuters, scrie Agerpres.

”Trebuie să fim un garant al stabilității, nu putem permite ca țara noastră să fie implicată într-o criză constituțională, să fie ostatică ambițiilor și dorințelor partidelor”, a spus Glavcev după ce a fost desemnat premier.

Glavcev, în vârstă de 60 de ani, a fost anterior șef al Curții de conturi.

Bulgaria, cea mai săracă țară din UE și una dintre cele mai corupte, a fost zguduită de instabilitate politică după protestele anticorupție din 2020, comentează Reuters.

Până la alegerile din aprilie 2023, țara a fost guvernată de mai multe guverne interimare, numite de președintele Radev în absența unei coaliții alese stabile.

Fostul premier Denkov și-a dat demisia în martie

La începutul lunii martie, Nikolai Denkov a demisionat din funcția de premier, ca parte a unui acord încheiat între cele mai mari două grupuri din Parlamentul în exercițiu, PP-DB (Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică) și GERB-UDF (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei - Uniunea Forțelor Democratice), potrivit căruia Denkov și Maria Gabriel de la GERB-UDF urmau să fie prim-ministru și viceprim-ministru prin rotație pe o perioadă de nouă luni, începând cu Denkov.

Din păcate, ministrul de Externe Maria Gabriel nu a reușit să formeze un guvern după demisia lui Denkov, motiv pentru care s-a ajuns la situația organizării alegerilor anticipate.

De asemenea, Denkov a refuzat invitația președintelui Radev de a încerca să formeze un guvern.

În alegerile din aprilie anul trecut GERB a obținut 69 de mandate în Parlamentul de 240 de locuri, urmată de un bloc condus de PP, cu 64 de mandate. Potrivit Constituției, parlamentul bulgar nu trebuie dizolvat înainte de organizarea de alegeri anticipate.

Citește și: Demisia premierului Nikolai Denkov, acceptată de Adunarea Națională din Bulgaria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel