Bulgaria își face DNA: "Depășim România în trei luni. Vrem să fim tratați separat pentru Schengen". Ce scrie presa străină

Premierul bulgar Boyko Borisov a promis o schimbare fundamentală a sistemului judiciar din Bulgaria, care ar urma să se traducă într-o campanie anticorupție ce o va depăși în magnitudine pe cea din România. Presa străină notează că Bulgaria, asemenea României, încearcă să scape de eticheta de cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană.

Borisov a arătat că vrea ca eforturile Bulgariei de accedere la zona Schengen să nu fie conexate cu cele ale României.

"Într-un fel, ei încercau să ne ajungă din urmă pe noi. În același timp, noi doream, dacă se poate, să fim tratați separat pentru intrarea în Schengen. Ce s-a întâmplat în România în ultimul an și jumătate a devenit un exemplu pentru noi. Ani de zile au fost în spatele nostru", a declarat Borisov, care a apreciat că Bulgaria va depăși performanțele României în 3-4 luni, conform agenției Novinite.

Premierul bulgar a anunțat că ministrul Justiției, Hristo Ivanov, va depune înainte de Paște un proiect de lege pentru modificarea legislației judiciare.

Bulgaria a bătut rușinos România la fonduri europene

"Bulgaria a anunțat vineri planuri de înființare a unei unități speciale care să investigheze corupția la nivel înalt, după modelul vecinului România, ambele dorind să nu mai fie considerate cele mai corupte state din Europa", scrie agenția Reuters, într-un articol publicat și de The New York Times în ediția online și cea tipărită.

Noua unitate va include procurori, inspectori și investigatori, urmând să-și înceapă operațiunile la începutul anului 2016. Guvernul estimează că 7.670 de oficiali ar putea intra sub lupa noii autorități anti-corupție. Cetățenii care vor oferi informații despre posibile acte de corupție vor fi recompensați în bani.

"Bulgaria are o problemă cu corupția", spune vicepremierul Meglena Kuneva, care vrea ca Bulgaria să rivalizeze cu România, acolo unde politicieni influenți, oficiali și oameni de afaceri sunt investigați sau deja condamnați, mai notează presa străină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel