Bulgaria dezvăluie cât a câștigat din urma armelor furnizate Ucrainei: ”Este foarte important să fim solidari cu Ucraina”

Fotografie de la Lukas/ Pexels
Fotografie de la Lukas/ Pexels

De la începutul războiului, o treime din muniția ucraineană a fost furnizată din Bulgaria cu toate că aceasta este cunoscută pentru poziția sa politică împotriva furnizării de arme către Ucraina.

Utilizarea armelor bulgare de către armata ucraineană arată că Sofia a sprijinit masiv Kievul cu muniție și motorină în lunile decisive ale războiului.

Sofia a furnizat Kievului arme în valoare de cinci miliarde de leva (aproximativ 2,5 miliarde de euro) în 164 de zile, a declarat duminică fostul premier bulgar, Kiril Petkov.

”Am văzut în rapoartele economice că orașele Sopot și Kazanlak (unde sunt amplasate fabricile de arme) au funcționat la capacitatea maximă și cred că au câștigat cinci miliarde leva în 164 de zile, în ciuda faptului că nu au existat exporturi directe în Ucraina și aprovizionarea s-a efectuat prin Guvernele americane și britanice. Este foarte important să fim solidari cu Ucraina împreună cu partenerii europeni și să lucrăm împreună cu aceștia", a spus el într-un interviu acordat canalul de televiziune BTV, potrivit TASS.

Publicația ucraineană Military relatează că fostul premier al Bulgariei, Kiril Petkov, a profitat de ocazie pentru a-l critica pe președintele Bulgariei, Rumen Radev. Conform acestuia, Bulgaria ar trebui să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei.

”Imaginați-vă că vecinul nostru ne atacă. Apoi spune – să încheiem un armistițiu, iar UE nu ne ajută cu teritoritoriile. Sprijinirea Ucrainei protejează vieți umane. Bulgaria aparține familiei europene, nu vreau să fiu cetățean al unei țări care sprijină un agresor”, a spus Petkov într-un interviu pentru BTV.

Pentru a evita aprovizionarea oficială, muniția și armele din Bulgaria au intrat indirect în Ucraina cu ajutorul SUA și Marea Britanie. În anumite perioade de ostilități, Bulgaria a acoperit o treime din necesarul de muniție de artilerie a armatei ucrainene.

Citește și: Parlamentul bulgar a aprobat donarea de arme Ucrainei, după o lungă dispută între partidele proruse şi proeuropene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel