Bulgaria, criză politică. Președintele Parlamentului a demisionat

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Președintele parlamentului unicameral bulgar Dimităr Glavcev a demisionat vineri pentru a evita o criză politică în momentul în care Bulgaria se pregătește să preia în ianuarie președinția semestrială a Uniunii Europene.

Socialiștii din opoziție i-au cerut demisia lui Glavcev și au amenințat că vor boicota sesiunile parlamentului până când va renunța la funcție, după ce acesta i-a ordonat liderei lor, Kornelia Ninova, să plece din parlament pentru ofense aduse miercuri unor deputați și membri ai guvernului.

Dimităr Glavcev, care și-a descris demisia drept un act moral, a afirmat că intenția sa a fost de a restabili calmul în parlament și de "a nu umbri" președinția bulgară a UE.

"Am spus întotdeauna că statul și stabilitatea sunt mai importante decât orice", a afirmat premierul bulgar Boiko Borisov.

Parlamentul a votat pentru numirea lui Țvetei Karaianceva, membru important al partidului de guvernământ GERB, în locul lui Glavcev.

"Glavcev a făcut o greșeală, însă demisia sa este doar o măsură de prevenție și nu va conduce la o criză parlamentară sau la căderea guvernului", a precizat Daniel Smilov, analist la Centrul bulgar pentru Strategii Liberale.

Kornelia Ninova ceruse venirea premierului Borisov în parlament pentru a-și clarifica o afirmație făcută cu câteva zile mai devreme în sensul că unele persoane din legislativ ar fi implicate în trafic de droguri. După ce președintele legislativului i-a cerut să părăsească sala pe motiv că i-ar fi insultat pe deputați și pe premier, deputații socialiști au început să scandeze 'Demisia! Demisia!', bătând ritmul în bănci. În răspuns, Glavcev a suspendat pentru două ședințe un reprezentant al socialiștilor, iar aceștia au decis să părăsească sala și au început să strângă semnături pentru demisia președintelui camerei, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel