Cetățenii bulgari sunt îndemnați să părăsească Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Sofia a emis în acest sens o alertă de călătorie, din cauza situației complicate.
Update:
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău vine cu o reacție la decizia autorităților din Bulgaria care au solicitat cetățenilor săi să părăsească teritoriul Republicii Moldova.
„În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre”, se arată într-un mesaj al MAEIE.
Totodată, instituția precizează că actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte.
Amintim că Ministerul de Externe al Bulgariei a emis o avertizare prin care a solicitat cetățenilor săi să renunțe la orice tip de călătorii în Republica Moldova și „să părăsească imediat țara”, conform Deschide.md.
Știre inițială:
Diplomația bulgară cere cetățenilor săi să evite călătoriile spre Republica Moldova.
De asemenea, bulgarii care se află în prezent pe teritoriul țării noastre sunt îndemnați să o părăsească de urgență, folosind „orice mijloc de transport disponibil”.
Sofia recomandă rezidenților temporari sau permanenți în Moldova să se înregistreze pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/moldova.
„În cazul în care au nevoie de asistență, cetățenii bulgari din Moldova pot contacta ambasada noastră din Chișinău la adresa str. București nr. 92, telefon: +373 22 23 89 10, fax: +373 22 23 79 78, precum și la gardă. Telefoane în timpul programului de lucru: + 373 22 23 79 83, + 373 22 23 89 10”, se menționează în comunicat.
Alerta vine în pofida declarației șefei statului, Maia Sandu, că „la moment nu există vreun pericol iminent de escaladare” a situației pe teritoriul Moldovei, în special dacă se vorbește despre malul drept al Nistrului.
Pe 25 aprilie 2022, La Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului (vezi imagini AICI). Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.
Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.
În dimineața lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.
Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.
CITEȘTE ȘI - Arestovici: Ucraina poate rezolva problema transnistreană "cât ai pocni din degete"
În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.
Șefa statului, Maia Sandu, spune că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.
Pe 27 aprilie, Tiraspolul a anunțat că a fixat drone deasupra depozitului cu muniții de la Cobasna, ce au zburat apoi spre Ucraina, dar și despre împușcături înregistrate în acel perimetru, conform Unimedia.
CITEȘTE ȘI - Maia Sandu, întrebată de ce o delegație de la Chișinău nu a plecat încă în Ucraina: Nu se putea asigura securitatea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News