Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil și muniție în primele luni de război. Plățile au fost realizate de SUA și Marea Britanie

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Bulgaria, una dintre cele mai sărace state membre ale UE și percepută de mult ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supraviețuiască atacului timpuriu al Rusiei, furnizându-i în secret cantități mari de motorină și muniție de care are nevoie disperată, au transmis politicienii responsabili de această acțiune.

 

Fostul premier bulgar, Kiril Petkov, și fostul ministru de finanțe, Assen Vassilev, au declarat că țara lor a furnizat 30% din muniția de calibru sovietic de care armata Ucrainei avea nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut și 40% din motorină.

Cei doi politicieni, care se află acum în opoziție, au descris împreună cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, operațiunea remarcabilă organizată de micul stat balcanic, care refuza oficial toate cererile de înarmare a Ucrainei, la acel moment.

„Kiril Petkov și-a arătat integritatea și îi voi fi mereu recunoscător pentru că și-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluție”, a spus Kuleba pentru ziarul german Die Welt, adăugând că liderul bulgar „a decis să fie de partea dreaptă a istoriei, ajutându-ne să ne apărăm de un dușman mult mai puternic”.

Petkov a trebuit să acționeze pe ascuns din cauza simpatiilor deschise pro-Kremlin a unei mari părți din clasa politică a Bulgariei (printre care se numără inclusiv partenerii de coaliție socialistă). La câteva zile după ce a început așa-numita „operațiune specială” a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, el și-a concediat ministrul Apărării, care refuza să numească invazia un act de război.

Între timp, sondajele au arătat că peste 70% dintre bulgari se temeau să fie atrași în conflict și s-au opus furnizării de arme Ucrainei, în ciuda faptului că țara lor deține stocuri mari de arme și muniții de calibru sovietic de care Kievul avea nevoie urgentă.

Potrivit lui Kuleba, transporturile de arme au început la mijlocul lunii aprilie, după ce a vizitat Sofia. Ucraina a respins acțiunea inițială a Rusiei asupra Kievului, dar era în pericol din cauza lipsei de provizii, multe livrări vestice nefiind încă în curs și muniția de calibru sovietic fiind deosebit de necesară.

„Știam că Bulgaria are cantități mari de muniție necesară, așa că [am fost trimiși să] procurăm materialele necesare”, a spus Kuleba pentru Die Welt. El a spus că a fost o chestiune de „viață și de moarte”, adăugând că Petkov i-a declarat atunci că, deși situația sa politică internă „nu este ușoară”, el va face „tot ce-i stă în putere”.

Sofia nu a furnizat direct muniție în Ucraina, dar a permis intermediarilor bulgari să facă vânzări omologilor lor din Ucraina sau din statele membre NATO și și-a menținut deschise legăturile aeriene cu Polonia și rutele terestre prin România și Ungaria, a declarat Peskov pentru ziar. Multe livrări au fost plătite în cele din urmă de SUA și Marea Britanie, mai transmite sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel