Bugetul Agriculturii, discuţii printre oferte de brânză şi cojoace

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2018 a fost aprobat joi în comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament, cu 18 voturi pentru şi 11 împotrivă.

Susţinerea bugetului Ministerului Agriculturii pe anul 2018 în comisiile de Buget-Finanţe a debutat într-o notă relaxată, cu schimburi amuzante de replici între ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, Eugen Teodorovici, care este şi preşedinte de şedinţă, spre 'deliciul' celor prezenţi, dar în special al presei.

"O brânzică mică alături"

'Îngăduiţi-mi să vă prezint bugetul MADR, dat fiind faptul în această componenţă a deciziei politice, în comisia de buget dumneavoastră aveţi şi răbdare dar şi dorinţa de fi cât mai persuasivi şi îmi îngăduiţi să mă folosesc de îndemnul dat celor care au trecut prin aceste furci caudine şi să vă spun că tot bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2018 este fundamentat pe programe. Şi avem aici trei seturi de programe, care înseamnă continuitatea obiectivelor pe care noi le-am avut şi le-am înscris în buget, în programul nostru de guvernare. Aici avem şase programe pe care le vom continua. Sper să aveţi răbdare să citiţi aceste programe. Eu doar vi le las, pentru că ar trebui să le prezint pe toate şi mi-ar lua mult timp. Doar le înşirui, ca titlu', a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în Comisiile de buget-finanţe din Parlament.

Teodorovici l-a întrebat dacă a scris şi a citit bugetul 'cu o brânzică mică alături, pentru că pe noi până citim, la cât e acolo, ne apucă foamea'.

'Da, am înţeles că la 12:00 faceţi această pauză, dar eu venind mai târziu, cred că mâine, îi bine să vă dau ceea ce astăzi vă ofer', a răspuns ministrul Daea, stârnind hohote de râs în sală. Nederanjat că a fost întrerupt, ministrul a continuat, menţionând că primul din programele MADR pe 2018 se referă la acordarea subvenţiilor la timp, obiectiv respectat şi în acest an conform 'cuvântului dat în campania electorală de preşedintele partidului'.

"Cu brânza o să mă achit"

'Am spus că vom acorda la timp subvenţiile şi am făcut acest lucru. Este pentru prima dată în România când dăm plata regulară în acest moment. Sunt 354.000 de beneficiari ai plăţii regulare şi de asemenea este pentru prima dată când dăm sprijinul cuplat la zootehnie, începând cu toamna acestui an, dar şi plata pentru înverzire. Cum am reuşit să facem acest lucru? Având pe o parte banii în buget, iar pe de altă parte organizându-ne perfect', a adăugat ministrul.

La o nouă întrerupere a senatorului Teodorovici, care i-a cerut să prezinte totuşi bugetul, pentru că sunt deputaţi invidioşi faţă de 'câte aţi făcut până acum', Daea a răspuns: 'Trebuie să spunem domnule preşedinte. Sunteţi om echilibrat şi calm şi aveţi răbdarea ca să ascultaţi şi un ministru repezit în focul de a face'.

"Un cojocel de oaie?"

După aceste replici, şeful MADR a continuat: 'Al doilea program este să continuăm acordarea gratuită a apei până la unitatea hidraulică, înţelegem până la staţia de punere sub presiune, iar al treilea să continuăm pe cele două etape: reabilitarea sistemului de irigaţii pe partea statului, la staţii, priză şi canale, iar infrastructură secundară să se realizeze prin PNDR. (...) Urmează programul de amenajamente pastorale şi cele de tomate. Cu siguranţă dumneavoastră aţi mâncat tomate. Mi-au spus colegii să nu va aduc acum că ele sunt în extrasezon, dar cu brânza o să mă achit', a adăugat oficialul de la Agricultură. Teodorovici a continuat în acelaşi ton: 'Şi un cojoc de oaie pentru domnul Cîţu' .

'Cu mare drag! Dacă ştiam vi-l aduceam acum pentru că un cioban din Suceava a venit şi mi l-a adus la Alba Iulia în semn de respect faţă de atitudinea noastră vizavi de această specie şi vă mulţumesc că mă susţineţi. Un alt program, şi acum calupul de programe noi, programul lânii - cunoscut - programul de suine şi vă mulţumesc că aţi dat votul, cel de păsări, acvacultura şi celelalte pe care vi le las aici. Toate sunt fundamentate pe etape de execuţie cu responsabilitate şi cu sume necesare trecute în fişa de buget (...) Iertaţi-mă că v-am ţinut atât de mult şi vă asigur că data viitoare voi fi mai scurt', a încheiat prelegerea Daea.

'Nu o sa reuşiţi, domnule ministru, dar vă mulţumesc', a venit replica lui Teodorovici.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are pentru 2018 un buget de 23,45 miliarde de lei - credite bugetare - în creştere cu 23,62% faţă de execuţia preliminată a anului 2017. Creditele de angajament în 2018 reprezintă 27,524 miliarde de lei. Bugetul alocat MADR reprezintă 2,6% din PIB în anul 2018, în creştere faţă de nivelul de 2,13% din PIB în acest an.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel