Bugetarii îşi vor primi abia în 2016 drepturile salariale câştigate în instanţă

judecatorie
judecatorie

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole şi cu amendamente, proiectul de lege pentru adoptarea OUG 71/2009 care reeşalonează până în 2016 drepturile băneşti câştigate în justiţie după reducerile salariale.

Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei, că textul Ordonanţei trebuie trimis spre reanalizare la Comisiile de resort, precizând că prin acest proiect "obligaţia de executare a plăţilor se amână aproape sine die". Solicitare a fost susţinută şi de PNL. În acest sens, deputatul liberal Alina Gorghiu a susţinut că statul român trebuie să respecte jurisprudenţa CEDO, care arată că "autorităţile nu pot invoca lipsa de fonduri pentru a amâna executarea unor decizii judecătoreşti", informează Realitatea.

Solicitarea Opoziţiei a fost resprinsă de plen cu 61 de voturi împotrivă şi 34 de voturi "pentru". Ulterior, Ordonanţa a fost adoptată pe articole, aceasta urmând să intre, în următoarea perioadă, pe ordinea de zi a Camerei pentru votul final. Camera este for decizional pentru proiectul de adoptare a Ordonanţei 71/2009.

Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a aprobat în data de 21 septembrie un raport preliminar favorabil pe OUG 71/2009 unde se stabileşte că termenul de plată a drepturilor câştigate în justiţie de bugetari va fi extins până în 2016 şi că se vor modifica şi procentele de returnare a banilor.

Potrivit raportului Comisiei de Buget de la Cameră şi preluat practic fără modificări de la Comisia Juridică, "plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel: în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu, în anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu, în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu, în anul 2015 plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu, în 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu".

Înainte de această modificare a OUG n.r 71/2009, sumele devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009 erau plătite în felul următor: în anul 2010 se plăteau 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 tot 33%.

Eugenia Barna, preşedintele Comisiei de Buget, declara la acea dată, la finalul şedinţei, că aceste modificări erau necesare pentru ca Executivul să se "încadreze în deficitul bugetar stabilit pentru acest an şi evident pentru anii următori".

În condiţiile în care Comisia de Buget a preluat, la acea vreme, raportul pe OUG 71/2009 nemodificat de la Comisia Juridică, s-a considerat că acesta are statul de raport comun şi merge în plen pentru dezbatere şi adoptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel