Urmărește emisiunea live


Budăi: Fac încă o dată apel ca persoanele cu dizabilităţi să nu fie folosite în scop politic

Marius Budăi
Marius Budăi

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat marţi că există banii necesari pentru plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a lansat un apel ca acestea "să nu fie folosite în scop politic".

Precizările au fost făcute după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au adresat o petiţie Guvernului, solicitând ca finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav să fie asigurată din nou de la bugetul de stat şi nu prin bugetele locale, anunță Agerpres.

"Păi, ori vrem descentralizare în România, ori nu vrem descentralizare? Asta e întrebarea principală. Atunci când facem descentralizare, nu e bună descentralizarea. Când nu o facem, vrem descentralizare. Situaţia este în felul următor: fac încă o dată un apel foarte serios şi accentuez să fie lăsate persoanele cu dizabilităţi în pace şi să nu fie folosite nici în scop public, nici în scop politic, nici în absolut niciun fel de scop. Au destule probleme. Sunt banii necesari pentru plata acestor drepturi. Ba mai mult decât anul trecut. Anul trecut am cheltuit 6,2 miliarde, acum avem 11 miliarde prevăzute pentru aceste drepturi ale însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Noi am asigurat aceste fonduri şi încă o dată fac acest apel: lăsaţi persoanele cu dizabilităţi să îşi ducă viaţa de zi cu zi şi noi care suntem acum la guvernare să ne îngrijim de viaţa lor, pentru că aţi văzut că am luat decizii în ultimul timp, inclusiv tehnologia asistivă performantă. Joi, probabil, se va semna şi contractul de finanţare", a arătat el, într-o declaraţie acordată presei.

Petiţia adresată pe data de 16 mai Guvernului a fost semnată de Consiliul Naţional al Dizabilităţii (CNDR), Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS şi Federaţia Dizabnet - Reţeaua Prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilităţi.

"Odată cu coborârea spre bugetele locale a unor sume pentru asistenţa socială, primăriile au început să caute soluţii de concediere a asistenţilor personali sau fac presiuni pentru ca aceştia să-şi dea demisia, deşi de la nivelul Guvernului aţi declarat că această schimbare în realizarea bugetului este benefică pentru localităţi şi cetăţeni. Avem din ce în ce mai multe semnale că sunt numeroase primării care au emis decizii privind încetarea contractelor individuale de muncă pentru asistenţii personali invocând lipsa fondurilor. (...) În unele cazuri se pune o presiune excepţională pe asistenţii personali să îşi dea demisia şi pe persoana cu dizabilităţi să accepte indemnizaţie, în loc de asistent personal", se arăta în petiţia respectivă.

Vezi și: Modificările legii pensiilor ajung joi pe masa Guvernului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel