Bucureștiul interbelic, filmat în 1930. Cum arăta 'Micul Paris'

Bucureştiul interbelic, denumit şi micul Paris, a fost filmat în anul 1930 de o echipă de filmare britanică. 

În imagini sunt prezentate atât cele mai importante clădiri din Capitală, cât şi viaţa bucureştenilor în general. Imaginile au fost postate pe internet de Arhivele de Film Huntley, una dintre cele mai mari biblioteci de film independente din Marea Britanie.

'Silueta unei doamne care se uită pe geam, ea iese din cadru, acoperișurile din București sunt văzute prin fereastră. Pe un drum principal, clădiri mari, mașini, două statui, oameni din viaţa de zi cu zi, caii de vară și de vagoane, cladiri moderne, două femei într-un vagon. Un om echilibează două coșuri mari de fructe pe umeri, el le pune în jos pe trotuar, vânzătorul le cântărește pe scări de modă veche. O fată vine și gustă strugurii. Clădiri moderne, din unghiuri diferite, un tramvai în mișcare. O femeie care transportă un coș plin de flori pe cap. O biserică văzută din exterior, picturi ale sfinţilor, antichități. O colecție de covoare lucrate manual, agățate afară. Un om cu o cutie muzicală. Piaţa, un stand de tricouri brodate.

Clienții care se opresc să se uite. Îi urmărim în centrul orașului, o stradă aglomerată, mulți pietoni. Magazine pe ambele părți. O mașină. Un politist. Un autobuz. O clădire octogonală decorată cu stâlpi în față, cu vedere spre o grădină, copii care vând ziare, două femei văzute din spate, un alt bărbat cu coșuri de fructe de pe umeri. Cafenea, oamenii stau afară, palatul regelui, gardienii în marș pe stradă. Curăţătorii de pantofi. Marele parc, fântână într-un iaz, pește. Parcul Carol, muzeul militar, mormântul și flacăra veșnică, fântână arteziană care ies din sculpturi, oameni la scăldat, muzicieni care joacă, coarde și percuție. Oamenii la plajă, pe leagăne, în piscină, scufundări şi înot, joc, femeile se uită la bărbați, ambarcațiuni, muzicieni", aşa este descris Bucureştiul anilor 1930 în imaginile surprinse de britanici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel