București: Sute de clădiri cu risc seismic. Câte sunt pericol public

În Bucuești, 366 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 cu pericol public, iar 306 imobile sunt în clasa II de risc seismic, din 2002 până în prezent fiind consolidate 18 clădiri prin programul guvernamental şi 35 din banii proprietarilor, relatează Agerpres.

În prezent, în Bucureşti există un număr de 366 de clădiri expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 cu pericol public, iar în clasa II de risc seismic sunt încadrate un număr de 306 clădiri. Prin programul prevăzut de OG nr. 20/1994, în perioada 2002-2012 au fost executate şi finalizate lucrările de consolidare la un număr de 14 clădiri şi în anii 2013-2015 au fost finalizate şi alte 4 clădiri. Restul clădirilor consolidate existente pe site-ul www.pmb.ro, în număr de 35, au fost consolidate din sursele proprii ale proprietarilor. În prezent sunt şantiere deschise la 3 imobile, au precizat pentru sursa citată, reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Totodată, Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că a consolidat, în cadrul programului 'Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Bucureşti', confinanţat de BEI, 100 de şcoli.

De asemenea, a consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public, precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primăriei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta şi sunt în derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic 'Vasile Urseanu', precum şi la Muzeul 'Nicolae Minovici'.

Citește și: Barurile și cluburile din Centrul Vechi se închid. Vezi lista completă

'În Centrul Istoric, pe baza documentelor prevăzute de lege ale proprietarilor, instituţia noastră are în program contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare a trei clădiri, pentru alte două clădiri proiectele de consolidare sunt în curs de elaborare; urmează contractarea proiectării lucrărilor de consolidare pentru încă o clădire. Pentru alte zece clădiri din Centrul Istoric, ce necesită consolidare şi care se află în proprietatea statului, s-au elaborat studii şi expertize, urmând a se decide în Consiliu dacă finanţarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public privat', mai precizează oficialii Municipalităţii.

Teatrul Constantin Tănase, aflat pe Calea Victoriei, nr.33-35, a fost consolidat numai cu acordul şi împreună cu proprietarii locuinţelor situate deasupra spaţiului aferent teatrului.

'Din punct de vedere tehnic şi juridic, în aceeaşi situaţie se află şi alte teatre şi spaţii publice şi fără acordul tuturor proprietarilor, în condiţiile legale actuale, nu se pot întreprinde acţiuni de consolidare. Exemplu: Teatrul Constantin Nottara de pe B-dul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuză în mod categoric consolidarea', spun cei din primărie.

Citește și: Managerul unui teatru: Suntem într-o situaţie extrem de gravă

Potrivit acestora, decizia de intervenţie ce revine fiecărui proprietar conduce la dificultăţi în luarea măsurilor de punere în siguranţă. 'Instituţia noastră a acţionat conform legislaţiei, însă toate acţiunile noastre au avut ca răspuns refuzul categoric al acestor proprietari. Primăria Municipiului Bucureşti are în prezent în execuţie lucrări de consolidare la Teatrul Ion Creangă şi la Teatrul Evreiesc, teatre aflate în clădiri care au numai această destinaţie', au menţionat reprezentanţii Municipalităţii.

Potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea, în cotă parte indiviză din proprietatea comună a cheltuielilor privind execuţia lucrărilor de intervenţie, este asigurată din alocaţii de la bugetul statului pentru locuinţele aflate în proprietatea persoanelor fizice, cu recuperarea, în 25 de ani de la terminarea lucrărilor, rată fixă fără dobândă, pentru spaţiile aflate în proprietatea/administrarea primăriei, de la bugetul local, din sursele proprii ale proprietarilor spaţiilor cu altă destinaţie decât locuinţa.

PMB, precizări pentru proprietarii persoane fizice

Proprietarii persoane fizice ai locuinţelor pot beneficia de scutire de la plata ratelor pe perioada în care veniturile, pe membru de familie, sunt sub salariul mediu net pe economie. Pentru a începe lucrările de consolidare este necesar acordul tuturor proprietarilor. Pe perioada execuţiei, locatarii din imobilele la care se execută lucrări de consolidare pot fi mutaţi în locuinţele de necesitate, la solicitarea acestora.

Acţiunile privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor existente, potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, republicată, sunt întreprinse de proprietari, persoane fizice/juridice, asociaţiile de proprietari. Proprietarii, indiferent de forma de proprietate, din orice tip de clădire, au obligaţia de a acţiona pentru expertizarea tehnică.

Dintre aceştia, proprietarii care nu îşi permit să suporte cheltuielile unei expertize tehnice şi deţin clădiri mai mari de P+3 etaje şi care adăpostesc aglomerări de persoane (mai mult de 10 apartamente şi/sau spaţii publice mai mari de 50 m) pot solicita instituţiei noastre contractarea expertizării tehnice, în baza documentelor prevăzute în aceste norme. Precizăm că persoanele juridice care deţin spaţii în aceste clădiri vor asigura finanţarea cheltuielilor din sursa lor proprie, precizează Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media al Municipalităţii.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, orice clădire expertizată tehnic şi încadrată în clasa I de risc seismic trebuie semnalizată cu panou de avertizare - bulină roşie. Această semnalizare obligatorie intră în atribuţiile proprietarilor clădirii respective, precum şi ale primăriilor de sector.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel