Bruxelles: Țările UE pot interzice Organismele Modificate Genetic

Parlamentul European a decis marți că rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al Uniunii Europene să cultive sau să interzică organismele modificate genetic (OMG), chiar dacă astfel de recolte au fost aprobate la nivel european.

Schimbările la actuala lege privind OMG-urilor au fost adoptate la Strasbourg cu 480 de voturi "pentru", 159 "împotrivă" și 58 de abțineri, conform EUObserver.

Opoziția față de organismele modificate genetic este mai larg răspândită în Europa decât în Statele Unite ale Americii sau în Asia. O singură recoltă alterată genetic este cultivată în scop comercial în Europa,  mare parte a ei pe teritoriul Spaniei, numită MON 810.

Autorii legislației care le oferă țărilor membre UE opțiunea să interzică OMG-urile spun că aceasta "probabil va îmbunătăți procesul de autorizare a organismelor modificate genetic".

Dar unii europarlamentari se tem că noua lege este "un adevărat cal Troian, menit să spargă rezistența statelor membre".

Eurodeputatul stângii radicale Lidia Senra nu are încredere în abilitatea acestei legi de a preveni ca recoltele OMG-urilor care au fost aprobate într-o țară, dar interzise în alta, să treacă granița.

"Cum poți controla și preveni contaminarea prin vânt, de exemplu? Ne-ar fi plăcut o directivă care să interzică categoric OMG-urilor", a spus ea.

Amendamentul validat marți a fost propus încă din 2010 de Comisia Europeană. El va intra în vigoare în primăvara anului curent.

Cum poți citi codurile de pe fructe și legume. Vezi care sunt bio sau modificate genetic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel