Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO

Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO
Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO

Jurnaliste condamnate la închisoare de un tribunal din Belarus după ce au filmat proteste contra lui Lukașenko. UE face apel la ANULAREA SENTINȚEI

Brutarii susţin că baghetele tradiţionale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar şi în Franţa, de pâinea preambalată fabricată pe linii uriaşe de producţie. 'Nu există un secret unic al fabricării unei baghete tradiţionale bune', spune Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării.

'Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvată de coacere şi făină bună fără aditivi', adaugă Reydellet. Confederaţia brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Însă bagheta concurează cu doi rivali pentru a fi candidatul Franţei: acoperişurile de zinc, ce acopera majoritatea imobilelor din Paris, şi festivalul vinului Biou d'Arbois din regiunea Jura.

Ministrul francez al Culturii va face o recomandare preşedintelui în cursul lunii martie. Brutarii susţin că includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunoştinţe care au trecut de la o generaţie la alta şi au protejat bagheta de impostorii din întreaga lume.

În patrimoniul UNESCO, destinat recunoaşterii tradiţiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor şi metodelor tradiţionale de fabricaţie, sunt include deja metodele vechi de producere a lipiei în Iran şi Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă metoda tradiţională de producere a berii din Belgia precum şi arta napolitană a preparării pizza.

În anul 1993, Guvernul francez a adoptat un decret conform căruia baghetele 'tradiţionale' nu trebuie să conţină mai mult de patru ingrediente clasice. Fermentarea aluatului ar trebui să dureze între 15 şi 20 de ore la o temperatură cuprinsă între 4 şi 6 grade Celsius.

Boulangeriile franceze au fost serios afectate de restricţiile introduse anul trecut în contextul pandemiei de COVID-19. 'Această includere i-ar linişti pe brutari şi ar încuraja următoarea generaţie', a spus Reydellet.

Aproximativ şase milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franţa. Însă preşedintele federaţiei brutarilor, Dominique Anract, spune că obiceiul de a cumpăra zilnic o baghetă de la brutar este ameninţat, în condiţiile în care aproximativ 30.000 de brutării şi-au închis porţile începând din 1950, pe măsură ce supermarketurile s-au înmulţit.

'Primul lucru pe care îl cerem unui copil este să meargă să cumpere o baghetă de la brutar. Avem o datorie faţă de noi înşine să protejăm acest obicei', a apreciat Dominique Anract, potrivit Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy