Britanicii "dovedesc" științific că românii ardeleni sunt diferiți de restul românilor

Un studiu bazat pe analiza ADN-ului mitocondrial scoate în evidență afinitățile genetice dintre provinciile istorice din România și Europa Centrală, potrivit revistei britanice BMC Genetics.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători români, acesta fiind publicat  într-o revistă ştiinţifică internaţională, relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, „Transilvania este mai apropiată de populaţiile din Europa Centrală decât de populaţia din celelalte provincii româneşti, care este mai apropiată de Balcani".

Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Ţara Românească, Dobrogea, Moldova şi Transilvania. Cercetătorii au găsit „similitudini genetice ale populaţiilor din Muntenia, Moldova şi Dobrogea cu ale populaţiilor din Balcani, în timp ce populaţia Transilvaniei a fost strâns legată de populaţiile din Europa Centrală".

Cercetătorii susţin că aceste descoperiri „ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice româneşti, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migraţie prin Asia de Est şi Europa".

Populația Transilvaniei, strâns legată de grupurile din Europa Centrală

Cercetătorii au observat o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene. O analiză a componentelor principale și analiza la scală multidimensională au sprijinit similitudinea genetică a grupurilor din Muntenia, Moldova și Dobrogea cu Balcanii, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală. Aceste descoperiri ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Urme de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa.

În analiza noastră mitocondrială, am observat o distribuție uniformă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești, populațiile din Țara Românească, Moldova și Dobrogea având tendința să se grupeze împreună în cadrul populației slave, conform unor diagrame matematice la scală multidimensională, în timp ce Transilvania a fost mai strâns legată la populațiile din Europa Centrală. Am confirmat fluxul de gene din sud-vestul Asiei, pe baza unor indici de diferențiere a populației în funcție de structura genetică (FTS), strict în cazul Dobrogei, iar acest rezultat ar putea fi ușor explicat prin influența mai mare din Asia în această zonă de-a lungul istoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel