Brexit. UE se pregăteste pentru lipsa unui acord cu Marea Britanie

Shailesh Vara a demisionat
Shailesh Vara a demisionat

 Liderii UE au afirmat vineri că se pregătesc pentru toate scenariile privind Brexit-ul, inclusiv de lipsa unui acord cu Marea Britanie, la sfârşitul unei dezbateri pe această temă la Bruxelles, relatează AFP. 

Statele membre, instituţiile UE şi "toate părţile implicate" trebuie să "îşi intensifice activitatea" şi să se pregătească pentru "toate scenariile", au afirmat liderii europeni în concluzii comune ale summitului Consiliului European. 

"Vrem un acord şi lucrăm la un acord, însă timpul se scurge", a insistat negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, la sosirea la summitul UE. 

Totodată, liderii celor 27 de ţări membre UE, fără Marea Britanie, au avertizat că lipsa unor progrese cu privire la problema frontierei irlandeze ar putea ameninţa acordul asupra Brexit-ului. 

Problema irlandeză 

"Am făcut progrese (în negocieri), însă rămân în continuare divergenţe mari şi importante, în special în ceea ce priveşte Irlanda şi Irlanda de Nord. Vrem o înţelegere şi lucrez pentru găsirea ei, însă timpul se scurge", a mai spus Michel Barnier. 

Problema evitării unei "frontiere dure" între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care va părăsi UE împreună cu restul Regatului Unit în martie 2019, rămâne unul dintre subiectele cele mai spinoase în negocierile asupra condiţiilor "divorţului" dintre UE şi Marea Britanie. 

Reuniţi fără premierul britanic Theresa May, în cea de-a doua zi a summitului axat pe problema migraţiei, cei 27 au cerut o mai mare claritate din partea Londrei cu privire la obiectivele sale de negociere. 

Londra a promis să prezinte în următoarele săptămâni o "Carte albă" în legătură cu viziunea sa asupra viitorului parteneriat UE-Marea Britanie. 

"Aşteptăm Cartea albă din partea Marii Britanii şi sperăm că va conţine propuneri aplicabile şi realiste", a spus Barnier. 

"Însă permiteţi-mi să menţionez încă o dată că timpul este foarte scurt", a insistat oficialul european. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel