Brexit: UE, scenarii pentru ieșirea Marii Britanii

Darius Muresan / 21 Martie 2019 / 22:23 Salveaza PDF Comentarii
Brexit
Brexit

Liderii Uniunii Europene examinau joi, la summitul de la Bruxelles, diferite opţiuni de amânare a Brexit-ului, până la 7 mai, până la sfârşitul anului sau chiar varianta de a lăsa deschisă această dată, transmite Reuters, citând surse diplomatice.

Liderii UE au început discuţiile cu privire la amânarea Brexit-ului după ce premierul britanic Theresa May a solicitat ca termenul iniţial, 29 martie, să fie prelungit până la 30 iunie.

Preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, a dorit ca amânarea să fie acordată până la 22 mai cu condiţia ca parlamentul britanic să aprobe săptămâna viitoare acordul de retragere din Uniune.

 

UE, scenarii pentru Brexit. Ultima ofertă

 

Franţa a respins însă varianta, iar ultima ofertă a fost 7 mai, indiferent dacă parlamentul britanic aprobă acordul sau nu.

'Aceasta ne-ar oferi un timp suplimentar pentru a ne pregăti pentru un Brexit fără acord', a menţionat un diplomat.

Opţiunea ar include un termen limită până la 11 aprilie pentru ca Londra să informeze UE dacă va organiza alegerile pentru Parlamentul European, prevăzute între 23-26 mai. Dacă răspunsul va fi afirmativ, atunci UE ar putea lua în discuţie o amânare pe teren mai lung.

Uniunea Europeană urmează să organizeze un mare summit aniversar pe 9 mai la Sibiu, pentru a trasa cursul UE pentru viitor, şi nu doreşte ca evenimentul să fie umbrit de Brexit.

Potrivit surselor, alţi participanţi la summit au propus ca data ieşirii Marii Britanii să fie lăsată deschisă sau să se meargă direct pe varianta unei prelungiri până la sfârşitul acestui an. Liderii UE nu au convenit deocamdată asupra unei poziţii comune, au indicat sursele citate de Reuters.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27