BREXIT. UE - Marea Britanie, negocieri. Decizie majoră

Marea Britanie a făcut 'suficiente progrese' în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului, a decis UE 27 (UE fără Marea Britanie - n.r.).

Liderii europeni şi-au dat acordul oficial pentru începerea următoarei faze a negocierilor cu Marea Britanie.

'Liderii UE au căzut de acord să înceapă faza a doua a negocierilor privind Brexitul', a scris pe contul său de Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a prezidat summitul de la Bruxelles. 'Felicitări premierului @Theresa', a adăugat el, referindu-se la şefa executivului britanic Theresa May, scrie Agerpres.

Cele trei aspecte esenţiale ale Brexitului erau 'factura divorţului' dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit.

Asupra progreselor semnificative din aceste trei domenii premierul britanic Theresa May şi reprezentanţii UE au ajuns la un acord exact în urmă cu o săptămână.

Bruxellesul a cerut claritate asupra acestor trei chestiuni, ca o condiţie pentru trecerea la următoarea fază a negocierilor, cea privind relaţiile viitoare între UE şi Londra după martie 2019, data estimată a ieşirii efective a Marii Britanii din blocul comunitar.

Un înalt responsabil european a explicat că, în urma undei verzi date vineri de liderii statelor UE, Comisia Europeană va propune la 20 decembrie un proiect al direcţiilor de negociere, astfel încât în ianuarie să poată începe a doua fază a negocierilor.

Tratativele privind viitorul parteneriat comercial între UE şi Londra, după perioada de tranziţie, nu vor începe înainte de primăvara anului viitor. În această privinţă, liderii Celor 27 vor adopta noi linii directoare la summitul UE din martie 2018.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, apreciase vineri dimineaţă că negocierile cu privire la viitoarea relaţie între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar trebui să înceapă 'cât mai curând posibil'. El a avertizat însă că 'faza a doua a negocierilor va fi mult mai dificilă decât prima, care a fost foarte grea'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel