BREXIT: UE, 'deschisă' la o răzgândire a Marii Britanii

Donald Tusk
Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări marţi, la Strasbourg, că Uniunea Europeană este 'în continuare deschisă' la o răzgândire a Marii Britanii în privinţa Brexit-ului, în contextul în care în ultimele zile a apărut ideea unui al doilea referendum, relatează AFP.

'Dacă guvernul britanic îşi menţine decizia de a se retrage, Brexit-ul va deveni o realitate cu toate consecinţele sale negative în martie anul viitor, dacă nu va exista o răzgândire din partea prietenilor noştri britanici', a spus Tusk într-o declaraţie în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară.

'Pe continentul european, inimile noastre sunt întotdeauna deschise', a adăugat el. Ulterior, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat declaraţia colegului său. Tusk 'a spus că uşa rămâne deschisă, dar mi-ar plăcea ca acest lucru să fie auzit la Londra', a declarat Juncker. Preşedintele Consiliului European, care regrupează şefii de stat şi de guvern din blocul comunitar, nu a ezitat să îl citeze pe ministrul britanic însărcinat cu Brexit.

'Nu David Davis însuşi a spus că dacă o democraţie nu se poate răzgândi, ea încetează să fie o democraţie? Pe continent, noi nu ne-am răzgândit', a subliniat el. Eurodeputatul britanic Nigel Farage, apărător fervent al Brexit-ului, a vorbit săptămâna trecută despre ideea unui nou referendum privind ieşirea din UE. În opinia sa, ar fi vorba de a-i reduce la tăcere pe cei care se opun ieşirii din UE.

'Pentru a fi clar, nu vreau un al doilea referendum, dar mă tem ca parlamentul să nu impună unul ţării', a explicat el într-un articol pe site-ul publicaţiei Daily Telegraph. Liberal-democraţii şi alte forţe pro-europene din Marea Britanie au cerut în mai multe rânduri un al doilea referendum, susţinând că alegătorii britanici nu au ştiu toate implicaţiile votului lor de la 23 iunie 2016.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel