Brexit: Theresa May, promisiune de ultimă oră

Irlanda, după Brexit, este un subiect foarte controversat al acordului de separare negociat de Londra cu Bruxellesul.

Theresa May a declarat joi că deputaţii vor putea avea ultimul cuvânt asupra eventualei activări a unei dispoziţii care să evite restabilirea controalelor la frontieră pe insula Irlanda după Brexit, subiect foarte controversat al acordului de separare negociat cu Bruxellesul, informează AFP.

Acordul de retragere din UE prevede o 'plasă de siguranţă' (backstop) care să menţină întregul Regat Unit într-o uniune vamală cu UE, precum şi o aliniere reglementară mai avansată pentru Irlanda de Nord, dacă niciun acord asupra viitoarei relaţii între Bruxelles şi Londra nu va fi încheiat la finalul unei perioade de tranziţie de 21 de luni post-Brexit, prevăzut să aibă loc la 29 martie 2019. Însă acest 'backstop' este considerat de deputaţii pro-Brexit, chiar şi din cadrul Partidului Conservator aflat la putere, un pericol de ancorare permanentă a Marii Britanii în UE.

Revolta deputaţilor conservatori 

Foarte mulți dintre ei s-au desolidarizat de guvern şi riscă să facă să eşueze votul asupra acordului de retragere, care va avea loc în 11 decembrie în Camera Comunelor, ceea ce ar cufunda Marea Britanie în incertitudine în ceea ce priveşte viitorul său. 'Se vorbeşte despre backstop ca şi cum el ar fi automat. De fapt, el nu este automat', a declarat Theresa May la BBC Radio 4, subliniind posibilitatea ca în locul plasei de siguranţă să fie prelungită perioada de tranziţie. 'Nimeni nu vrea să intre în backstop din prima. Dacă va trebui să-l utilizăm, va trebui să se facă o alegere şi eu analizez problema rolului parlamentului în această alegere', a adăugat ea.

Potrivit presei britanice, Theresa May va încerca chiar să stingă revolta deputaţilor conservatori rebeli propunându-le ca parlamentarii din Camera Comunelor să poată respinge prin vot atât 'plasa de siguranţă', cât şi o prelungire a perioadei de tranziţie. Guvernul britanic va trebui să înfrunte joi a treia zi de dezbateri în parlament asupra acordului de retragere, după două şedinţe foarte agitate în timpul cărora el s-a aflat în poziţie de inferioritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel