Brexit, rundă încheiată de negocieri. Divergențele continuă

Cea de-a doua sesiune de negocieri între UE și Marea Britanie privind Brexitul s-a încheiat joi la Bruxelles. S-au înregistrat poziții divergente privind justiția europeană și costul despărțirii de UE, relatează AFP, potrivit Agerpres.

O conferință de presă urma să înceapă la ora locală 12:15 (10:15 GMT) înaintea unui dejun excepțional între cei doi negociatori șefi, Michel Barnier și David Davis, la Reprezentanța permanentă a Marii Britanii pe lângă UE.

Potrivit unor surse apropiate de negocieri, discuțiile, care au început luni, s-au desfășurat într-un climat cordial.

Dar această primă intrare în 'miezul' unor subiecte dintre cele mai spinoase — drepturile cetățenilor din UE în Regatul Unit, costul ieșirii din UE — nu a făcut decât să evidențieze divergențe între cele două tabere.

UE cere Londrei 'să-și regleze conturile' angajamentelor asumate în perioada în care a fost membră UE înainte de ieșirea din blocul comunitar, prevăzută în martie 2019. Costurile ieșirii sunt evaluate între 55 și 100 miliarde de euro, potrivit unor surse din cadrul UE.

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, preferă să discute 'metodologia' înainte de a avansa o sumă, prevenind în același timp că orice separare 'costă scump'.

Dar Marea Britanie, care nu și-a făcut încă publică poziția privind reglementarea financiară, evită să accepte 'obligații', potrivit acestor surse, chiar dacă recunoaște că va trebui să plătească.

Soarta cetățenilor expatriați intră în contradicție cu chestiunea suveranității Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), de care Londra dorește să se desprindă după Brexit.

UE în schimb ar dori să poată continua să coopereze cu cea mai înaltă instanță juridică în caz de litigii, în special privind respectarea drepturilor cetățenilor săi stabiliți în Regatul Unit.

Cu prilejul dejunului, Michel Barnier și David Davis vor face bilanțul a patru zile de negocieri pentru care sute de funcționari britanici s-au deplasat la Bruxelles.

Discuțiile au fost organizate pe mici grupuri de lucru.

Cele privind granița între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, a treia prioritate a acestei prime faze de negocieri, înainte de a trece la forma viitoarei relații între Bruxelles și Londra, au fost purtate de Michel Barnier și David Davis.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel