BREXIT, problema Irlandei. Tusk, avertisment: Frontieră dură!

Darius Muresan / 01 Martie 2018 / 12:33 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat joi Marea Britanie că planul acesteia de a ieşi din uniunea vamală şi piaţa unică europeană ar putea însemna o revenire la ''frontiera dură'' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, transmite Reuters.

Vorbind cu ocazia unei conferinţe a asociaţiei patronale ''Business Europe'' la Bruxelles, înainte de a pleca spre Londra pentru o întâlnire cu premierul Theresa May, Donald Tusk a afirmat că propunerea prezentată miercuri de Uniunea Europeană ca Irlanda de Nord să fie inclusă într-o ''zonă de reglementare comună'' cu UE este cea mai bună opţiune pentru evitarea fricţiunilor la frontieră, dar că va întreba guvernul de la Londra.

''Până acum, nimeni nu a venit cu ceva mai înţelept decât aceasta'', a declarat Tusk la eveniment.

''Peste câteva ore, voi întreba Londra dacă guvernul Marii Britanii are o altă idee care va fi la fel de eficientă pentru în prevenirea unei frontiere 'dure' între Irlanda şi Irlanda de Nord'', a continuat Preşedintele Consiliului European.

El a mai confirmat că va distribui săptămâna viitoare propunerile de negociere pentru o viitoare relaţie comercială cu Marea Britanie.

[citeste  si]

Acesta se va întâmpla după ce Theresa May îşi va anunţa propriile propuneri vineri.

Tusk a avertizat însă că ''liniile roşii'' ale lui May de ieşire din piaţa unică şi uniunea vamală înseamnă că vor fi inevitabile unele fricţiuni în comerţul UE-Marea Britanie. ''Nu poate exista comerţ fără fricţiuni în afara uniunii vamale şi a pieţei comune. Fricţiunile sunt un efect colateral inevitabil al Brexit-ului, în mod natural'', a comentat el.

Pe de altă parte, potrivit AFP, Donald Tusk s-a declarat ''absolut sigur'' că proiectul de tratat privind Brexit-ul, prezentat miercuri de Comisia Europeană, va fi ''acceptat'' de cele 27 de state membre care vor forma Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii. Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26