Brexit. Preşedintele PE, David Sassoli, cerere către liderii UE

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel miercuri la liderii Uniunii Europene să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru retragerea sa din blocul comunitar, care este în acest moment 31 octombrie, transmit dpa şi EFE. 

Această extindere 'îi va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul', a declarat Sassoli. El a menţionat că solicitarea guvernului britanic de extindere a termenului pentru retragere până la 31 ianuarie 'rămâne pe masă'.

Parlamentului European îi revine rolul de a ratifica acordul de Brexit încheiat de Londra şi Bruxelles, dar acest for nu are competenţa de a decide asupra unei noi amânări. Posibila nouă amânare a termenului de Brexit - a treia - vine în contextul în care parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de 'divorţ' încheiat între guvern şi UE, ceea ce a determinat de altfel în vară demisia executivului condus de Theresa May.

Un amendament adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe premierul britanic Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere. Johnson - devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord - a ataşat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu doreşte, de fapt, prelungirea termenului, aminteşte dpa, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel