BREXIT. Pierdere masivă pentru Marea Britanie după Brexit

Marea Britanie este cu 1.500 de miliarde de dolari mai săracă din cauza scăderii valorii lirei sterline după votul privind ieşirea din Uniunea Europeană, estimează banca elveţiană Credit Suisse într-un raport cu privire la avuţia mondială publicat marţi, informează Reuters.

De la referendumul din data de 23 iunie 2016, lira sterlină s-a depreciat cu aproximativ 16% în raport cu dolarul, ceea ce înseamnă că avuţia Marii Britanii a scăzut semnificativ atunci când este calculată în dolari. În schimb, avuţia Japoniei, a treia economie mondială, a înregistrat o creştere de 19% până la 24.000 de miliarde de dolari, graţie aprecierii yenului în raport cu dolarul american.

De asemenea, avuţia SUA a crescut pentru al optulea an consecutiv ajungând la 85.000 de miliarde de dolari. Potrivit calculelor analiştilor de la Credit Suisse, avuţia Marii Britanii a scăzut cu 10% sau 1.500 de miliarde de dolari până la 14.000 de miliarde de dolari, iar această avuţie este deţinută de 49 de milioane de persoane adulte.

De asemenea, Credit Suisse estimează că numărul milionarilor din Marea Britanie a scăzut cu 15% ca o consecinţă directă a Brexit-ului. 'Marea Britanie a avut un final foarte tumultos al perioadei iunie 2015-iunie 2016, cu un declin semnificativ al cursului de schimb şi al bursei după votul privind ieşirea din UE. Perspectiva este foarte incertă, atât pentru economie cât şi pentru avuţia gospodăriilor', se arată în raportul Credit Suisse.

La nivel global, Credit Suisse estimează că avuţia mondială a crescut cu 1,4% până la 256.000 de miliarde de dolari în perioada iunie 2015-iunie 2016, urmând ca până în 2021 să ajungă la 334.000 de miliarde de dolari. De asemenea, banca elveţiană prognozează că în următorii cinci ani la nivel mondial vor apărea 945 de noi miliardari ducând numărul lor total la aproape 3.000 de miliardari.

'Peste 300 din noii miliardari vor fi din America de Nord. China ar urma să adauge mai mulţi miliardari decât toate ţările din Europa împreună, ceea ce va duce numărul total al miliardarilor din China la peste 420', se arată în raportul publicat marţi. În ceea ce priveşte numărul persoanelor cu o avere de cel puţin un milion de dolari, acesta a crescut la nivel mondial cu 596.000 până la 32,9 milioane. Japonia, SUA şi Germania au fost responsabile pentru cel mai mare număr de noi milionari dar în următorii cinci ani ţările care ar urma să înregistreze cel mai puternic ritm de creştere al milionarilor sunt China (73%), India, Australia şi Canada. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel