Brexit. Marea Britanie-UE, acord. Verhofstadt: Mari șanse

Uniunea Europeană și Marea Britanie trebuie să rezolve rapid probleme majore în negocierile privind Brexit, precum drepturile cetățenilor și 'factura divorțului' dintre Londra și blocul comunitar, dar există mari șanse să se ajungă la un acord, a estimat negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt.

Obiectivul nostru este de a încheia negocierile cu un acord. Și de fapt nu sunt atât de pesimist legat de acest lucru, a spus Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, într-un interviu publicat joi de cotidianul german Handelsblatt.

În urmă cu o săptămână, Guy Verhofstadt estima că garanțiile oferite de Londra privind statutul post-Brexit al cetățenilor europeni de pe teritoriul britanic sunt insuficiente.

La 7 noiembrie, guvernul britanic a anunțat că majoritatea cetățenilor UE-27 care trăiesc în prezent în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în țară după finalizarea Brexitului, în martie 2019. Detaliind planurile pentru un program de înregistrare a cetățenilor comunitari, Departamentul pentru ieșirea din Uniunea Europeană și Ministerul de Interne au precizat că cetățenii UE vor beneficia post-Brexit de o perioadă de grație de doi ani în care pot aplica pentru obținerea statutului de rezident.

În prezent în Marea Britanie trăiesc aproximativ 3 milioane de cetățeni din celelalte 27 de state membre ale UE.

Cei care se vor ocupa de procesarea cererilor vor avea o anumită flexibilitate de a lua decizii, ceea ce înseamnă că aceste cereri nu ar trebui respinse în cazul unor detalii minore, iar majoritatea celor care vor aplica vor primi statutul de rezident. Costul depunerii unei solicitări nu ar trebui să-l depășească pe cel al unui pașaport britanic și cetățenii UE vor beneficia de asemenea de dreptul de a face recurs dacă cererea le va fi respinsă, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel