BREXIT. Marea Britanie, dispută între Parlament și Guvern

Theresa May
Theresa May

Încercările premierului britanic Theresa May de a păstra secretul asupra planurilor sale pentru Brexit au generat noi dispute. 

Parlamentarii i-au reproșat că nu le-a pus la dispoziție în integralitatea lor studiile guvernului privind impactul economic al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

După ce a promis că va prezenta peste 50 de studii despre cum ar urma să fie afectate de Brexit diverse sectoare economice, executivul britanic le-a dat legislatorilor versiuni ale acestora cu pasaje lipsă, invocând "sensibilitatea" acestora. Parlamentarii au contraatacat, acuzând guvernul că desconsideră un legislativ ales în mod democratic.

"După experiența mea, deciziile cele mai bune din viață sunt cele puse în lumină și puse la încercare", a declarat pentru Sky News Keir Starmer, responsabilul pentru politica privind Brexit al Partidului Laburist, de opoziție.

Guvernul britanic ezită să dezvăluie evaluările pe care le-a făcut cu privire la impactul ieșirii țării din UE, Theresa May susținând că discreția în această privință o va ajuta să obțină cel mai bun acord posibil cu Bruxellesul.

Însă, parlamentul a invocat anterior în noiembrie o mai veche prevedere legislativă pentru a obliga guvernul să-i prezinte cele 58 de studii de impact despre care ministrul pentru Brexit, David Davis, afirmase că "acoperă 85% din economie, totul cu excepția sectoarelor neafectate de comerțul internațional".

Luni, Davis a precizat în scris unei comisii parlamentare pentru Brexit că documentele în cauză au fost "editate" pentru că nu a primit garanții că legislatorii vor păstra secretul în privința detaliilor.

Ministrul adjunct pentru Brexit, Robin Walker, a scris la rândul său parlamentului că "informația solicitată nu există în forma solicitată". "Considerăm că solicitării i s-a dat curs", a conchis acesta.

Dar, potrivit laburiștilor și Partidului Național Scoțian, încercările de a limita informațiile prezentate ar putea fi considerate o sfidare a parlamentului din partea guvernului, ceea ce ar putea duce la suspendarea sau expulzarea lui David Davis din Camera Comunelor, în care acesta este membru.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel