BREXIT. Marea Britanie a spus ”adio” UE. Moment istoric, mii de oameni pe străzi

Brexit
Brexit

Divorţul s-a pronunţat. După 47 de ani de viaţă comună tumultuoasă, Regatul Unit a devenit vineri prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană pentru a scrie un nou capitol, bogat în incertitudini, al istoriei sale, relatează France Presse.

De data asta s-a terminat, scrie AFP. Au fost necesari trei ani de dispute pentru ca acest mare salt în necunoscut, aprobat cu 52% de britanici în 2016, să se concretizeze.

Regatul Unit trebuie să se înhame acum la sarcina dificilă de a construi relaţii cu blocul redus la 27 şi amputat de 66 de milioane de locuitori, dar şi cu mari puteri precum SUA.

Printre primii responsabili străini care a reacţionat, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a promis într-o postare pe Twitter "întărirea relaţiilor deja puternice" cu aliatul său istoric.

La Londra a fost ”revelion”



În faţa Parlamentului din Londra, după o numărătoare inversă declanşată cu 30 de secunde înainte de ora fatidică, o mulţime de mii de persoane a exultat, a aplaudat şi a intonat imnul naţional.

"Formidabil", "incredibil", şi-a exprimat entuziasmul Karen Ollerton, o pensionară venită din nordul ţării. "Suntem înconjuraţi de optimism", a adăugat ea, exprimându-şi speranţa "că vom putea trăi toţi în pace" şi că Regatul Unit va încheia "acorduri comerciale bune".

"Am făcut-o", a exclamat la rândul său eurofobul Nigel Farage, aclamat de mulţime.

În nordul eurosceptic al Angliei, în oraşul Morley, care a votat în proporţie de 60% pentru Brexit, ieşirea a fost sărbătorită cu mare pompă, cu drapele britanice şi focuri de artificii. "Aşteptam asta din 2016", a jubilat Joshua Spencer, un student de 25 de ani.

Cu puţin timp înainte de ieşirea oficială, prim-ministrul Boris Johnson a prezis că Brexitul va fi un "succes răsunător", "indiferent care vor fi obstacolele".

"Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu este un sfârşit, ci un început. Momentul unui nou răsărit şi în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naţionale", a spus el, promiţând "începutul unei noi ere de cooperare amicală" cu Uniunea Europeană.

Comerţ, securitate, pescuit... Cu Bruxellesul, termenii cooperării trebuie definiţi până la sfârşitul anului. În săptămânile care urmează negocierile, care se anunţă foarte dificile, vor începe, iar rezultatul lor rămâne foarte incert.

Multe incertitudini și îngrijorări



Evenimentul marchează un nou episod în care totul rămâne să fie definit, dar nu au dispărut nici diviziunile care au fracturat Regatul Unit. Adepţii rămânerii în UE, aşa-numiţii "remainers", rămân cu un gust amar, în special în provinciile britanice care au votat majoritar pentru rămânerea în UE, precum Scoţia şi Irlanda de Nord.

"Scoţia va reveni în inima Europei ca ţară independentă", a postat pe Twitter premierul scoţian Nicola Sturgeon, hotărât să lupte împotriva refuzului Londrei de a autoriza un referendum asupra independenţei.

La Edinburgh, drapelul UE va continua să fie arborat după Brexit în faţa parlamentului local, unde sute de persoane s-au adunat vineri seară pentru a-şi exprima opoziţia faţă de ieşirea ţării din UE.

"Este o ruşine" ca Scoţia să iasă din UE împotriva voinţei ei, crede Joe Harrow, un ghid turistic în vârstă de 62 de ani.

La 55 de ani, Boris Johnson poate savura ca pe o victorie concretizarea Brexit-ului, după ce a fost ales cu o largă majoritate în decembrie în baza acestei promisiuni. El a reuşit acolo unde predecesoarea sa Theresa May a eşuat.

Evitând orice triumfalism, prim-ministrul britanic a insistat în faţa miniştrilor săi asupra dorinţei de "a întoarce pagina diviziunilor" şi de a munci din toate puterile pentru a strânge ţara laolaltă.

De la Bruxelles la Berlin şi Paris, liderii europeni şi-au exprimat regretele şi hotărârea de a ajunge la "cel mai bun parteneriat posibil" după Brexitul care a dat o lovitură visului european. "Un semnal de alarmă istoric" care trebuie "să ne facă să reflectăm", a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron.

"La revedere şi noroc", a postat pe Twitter la rândul său şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney.

Urmează greul



Chiar dacă a fost una istorică, ziua nu va aduce în perioada imediat următoare mari schimbări concrete. Pentru ca separarea să se facă în linişte, Regatul Unit va continua să aplice regulile europene până la 31 decembrie 2020, scrie Agerpres.

Însă ce este mai dificil abia urmează. Este vorba despre complexele negocieri asupra legăturilor care vor uni Londra şi Bruxellesul în materie comercială, de securitate sau de pescuit după perioada de tranziţie.

Londra doreşte încheierea lor în timp record, înainte de sfârşitul anului, şi exclude orice prelungire a tranziţiei dincolo de 2020. Un calendar considerat foarte strâns de Bruxelles.

Boris Johnson, care îşi va prezenta viziunea la începutul săptămânii viitoare, a anunţat deja clar că doreşte un acord de liber-schimb de acelaşi tip cu cel semnat de UE cu Canada, fără alinierea la regulile comunitare.

Bruxellesul, care se teme de o concurenţă neloială, a avertizat deja: fără "condiţii echitabile" în materie de mediu, de muncă sau de fiscalitate, nu va exista "un acces extins pe piaţa unică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel