EXCLUSIV  BREXIT. Juncker, presiune pe Belgia. Norica Nicolai: Toate lucrurie scârțâie! Naște un scandal pentru aplanarea altuia!

Norica Nicolai
Norica Nicolai

Europarlamentarul Norica Nicolai a comentat pentru DC NEWS presiunea pe care Jean-Claude Juncker o pune pe Belgia pentru a accepta să acorde cetățenie funcționarilor publici englezi în contextul Brexitului.

Jean-Claude Juncker a declarat că funcţionarii britanici ai Uniunii Europene aflaţi în Bruxelles ar trebui să primească cetăţenia belgiană după Brexit dacă doresc acest lucru. Preşedintele Comisiei Europene a cerut Belgiei să renunţe la politica de respingere a majorităţii acestor solicitări.

Presiunea pusă de Comisia Europeană vine în contextul în care funcționarii publici britanici au ajuns în funcție pe baza unor cote de apartenență a unui stat membru UE, pe lângă competență, bineînțeles.

Juncker, presiune pe Belgia

Astfel, în mod normal ei ar trebui să își piardă statutul după ieșirea Marii Britanii din UE. Prin presiune pe care Juncker o pune pe Belgia pentru a acorda cetățenie funcționarilor britanici, se naște întrebarea dacă UE se poate considera omoloaga unei țări și dacă poate cultiva spiritul național și identitar al unei națiuni europene, atâta timp cât acceptă reprezentați ai unui stat din afara Uniunii în funcții cheie. Și, desigur, dacă celelalte state membre se pot simți frustrate și discriminate. 

„Astăzi a fost premierul Belgiei, Charles Michel, în Parlamentul Europena în dezbaterile pe care le organizăm. Sunt convinsă că nu o va face (nr. - nu va răspunde presiunii de a acorda cetățenie).

Comisia are un comportament hegemonic și discriminatoriu față de statele membre. Nu poți da cetățenie discreționar, doar la rugămintea UE. Belgia nu va realiza un regim discreționar.

Ei, după părerea mea, fac presiuni pentu a realiza un avantaj competitiv în negocierile pentru Brexit care sunt destul de dificile. Se speră că negocierile se vor încheia cu un acord, dar nimeni nu poate fi sigur, ceea ce ar fi aproape o problemă majoră și pentru UE și pentru Marea Britanie.

Fără un acord încheiat clar în martie, când expiră termenul, nu ai cum să începi negocirile tehnice pe capitole, și atunci Marea Britanie ar rămâne cu un picior în Uniune, dar nu ar mai avea reprezentare politică. Mă tem că aceasta e și intenția Marii Britanii. Să își conserve beneficiile de piață unică, chiar nemaiparticipând nici în Consiliu nici în Parlament. Juncker înțelege foarte bine asta și face presiuni. Dar cu siguranță Belgia nu o va face”, a precizat Norica Nicolai pentru DC NEWS.

Juncker e sub presiune sau încearcă să îngroape un scandal 

Totodată, europarlamentarul român nu consideră că această presiune e cauzată de birocrați care urmăresc să își conserve privilegiile birocratice și să evite să achite clauze de reziliere pentru funcționari. Mai degrabă, consideră Norica Nicolai, Juncker este presat de o serie de înalți funcționari englezi sau încearcă să aplaneze imensul scandal în care e implicat după numirea fulger a lui Martin Selmayr, un apropiat al său,  în cea mai înaltă funcţie în administraţia de la Bruxelles.

„Nu e vorba de clauze de reziliere. Este o chestiune care ce nu se întâmplă nici din cauza Comisiei nici din cauza lor ci din cauza faptului că statul resepectiv nu mai este membru iar atunci nu mai este eligibil.

Părerea mea e că Juncker este presat de o serie de funcționari înalți. Britanicii au funcții înalte în birocrația europeană. Poate că vrea să nască și un scandal ca să-l aplaneze pe cel al numirii lui Martin Selmayr, în postul de secretar general al executivului comunitar. Oricum toate lucrurile scârțâie. Azi Charles Michel (nr. premierul Belgiei) a spus clar că Belgia nu este de acord cu revizuirea tratatelor” a mai precizat Norica Nicolai.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel