BREXIT fără acord. Miniştri de externe din UE fac presiuni asupra Londrei

Mai mulţi miniştri de externe din Uniunea Europeană au profitat vineri de reuniunea informală de la Helsinki pentru a spori presiunea asupra omologului britanic, Dominic Raab, pentru ca ţara sa să prezinte alternative pentru a evita un Brexit fără acord, informează EFE.

 Cu toţii vrem un acord, dar deocamdată guvernul britanic nu a prezentat propuneri concrete sau credibile de înlocuire a plasei de siguranţă (mecanismul aşa-numit de backstop), a declarat şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, referindu-se la clauza prin care să se menţină deschisă frontiera terestră dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Ministrul de externe olandez, Stephanus Blok, a declarat la rândul său că aşteaptă să afle care sunt propunerile concrete din partea guvernului britanic pentru a evita închiderea acestei frontiere. Ştiu că au avut loc discuţii la Bruxelles, dar vreau să le aud chiar din gura lui, a comentat Blok. Blok nu a dorit să intre în detalii în legătură cu discuţiile care au loc la Bruxelles şi pe care Londra doreşte să le accelereze, în contextul în care Ministerul britanic pentru Brexit a anunţat joi că negociatorii europeni şi britanici se vor reuni de două ori pe săptămână în septembrie pentru a încerca să ajungă la o înţelegere privind condiţiile divorţului dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31 octombrie.

'Un Brexit fără acord, ar fi foarte grav pentru Marea Britanie'

În schimb, Blok s-a declarat nerăbdător să cunoască prin intermediul lui Raab care sunt propunerile britanicilor pentru a evita un Brexit dur. Ne-ar plăcea foarte mult să evităm un Brexit fără acord, ar fi foarte grav pentru Marea Britanie, dar şi pentru UE şi Olanda. Mai este încă timp, aşa că haideţi să-l utilizăm cu înţelepciune, a adăugat şeful diplomaţiei olandeze. Blok a apreciat că problema principală o reprezintă gestionarea chestiunii referitoare la frontiera irlandeză, care nu se poate rezolva în lipsa detaliilor şi a insistat totodată că acordul de retragere rămâne aşa cum este. Omologul său belgian Didier Reynders a atras atenţia la rândul său că UE are nişte linii roşii şi am spus-o de la bun început. Acum suntem pregătiţi pentru toate situaţiile posibile, a comentat el.

Întrebat despre viitoarea suspendare temporară a parlamentului britanic, la solicitarea prim-ministrului Boris Johnson, şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, a declarat că există riscul ca executivul să fie mai puternic decât parlamentul. În ceea ce priveşte prelungirea termenului de ieşire a Regatului Unit din UE, Asselborn a răspuns că, dacă se prelungeşte pentru a se ajunge la un rezultat, sunt de acord, dar dacă îl prelungim doar de dragul de a-l prelungi, atunci e complicat.

Aşteptăm propunerile care vor veni de la Londra. Am indicat încă o dată foarte clar că este nevoie, din motive de timp, (ca propunerile) să fie prezentate cât mai repede cu putinţă. Nu ne putem imagina o situaţie în care acordul (de divorţ) să poată fi redeschis, a insistat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas. Mai mulţi miniştri de externe din UE au avut întrevederi tete-a-tete cu omologul lor britanic Dominic Raab în marja reuniunii şi unii s-au declarat decepţionaţi de atitudinea britanicilor, notează AFP. Britanicii nu sunt pregătiţi pentru un 'no deal', a dat asigurări un diplomat european sub rezerva anonimatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel