Brexit fără acord. Lovitură pentru bugetul UE

Sebastian Florea / 08 ian 2019 / 19:25 Salveaza PDF Comentarii

Comisarul european Günther Oettinger susține că UE va trebui să îşi modifice bugetul în cazul unui Brexit fără acord.

Uniunea Europeană va trebui 'să reacţioneze imediat' pentru a-şi modifica bugetul dacă Marea Britanie nu va ratifica acordul privind Brexit-ul încheiat cu Bruxellesul, a declarat marţi comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, relatează AFP. În cazul unei plecări 'dezordonate' la 29 martie 2019, adică fără un acord între cele două părţi, 'ne va lipsi o sumă de miliarde de euro (cel puţin 10 miliarde de euro - n.r.) pentru restul anului şi o sumă şi mai mare pentru 2020', a spus Oettinger la finalul unei reuniuni a reprezentanţilor celor 28 de state membre.

Conform acordului încheiat între UE şi Londra în noiembrie, Marea Britanie va continua să îşi livreze normal contribuţia la bugetul european în 2019 şi 2020, în timpul aşa-numitei perioade de tranziţie după ieşirea din UE. Parlamentarii britanici urmează să îşi exprime la 15 ianuarie votul asupra acordului de ieşire, însă aprobarea lor este incertă, dat fiind faptul că documentul este criticat în Marea Britanie atât de susţinătorii Brexit-ului cât şi de eurofili.

Citește și: BREXIT, soarta ROMÂNILOR. Ministrul Ciamba: Au zis clar!

Eşecul ratificării ar avea drept consecinţă punerea sub semnul întrebării a continuării plăţilor Marii Britanii la bugetul european, unde Londra este un contributor net (ceea ce înseamnă că oferă mai multe fonduri decât primeşte). Dat fiind faptul că UE nu se poate îndatora pentru a-şi finanţa cheltuielile, finalul anticipat al contribuţiei Marii Britanii ar avea drept consecinţă că 'fondurile nu vor mai fi garantate, ceea ce ne va lăsa în următorii ani cu mai puţin bani la dispoziţie', a spus Oettinger. 'Va trebui să reacţionăm imediat dacă se vor produce schimbări', a adăugat el.

Citește și: Juncker, declarația momentului despre Brexit

 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25