Urmărește emisiunea live


Brexit: Economia Germaniei, lovită de ieșirea Marii Britanii

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în trimestrul trei din 2016 cel mai lent ritm de creştere din ultimul an, ceea ce scoate în evidenţă fragilitatea redresării zonei euro, într-o perioadă de incertitudini sporite. Impactul ieșirii Marii Britanii din UE, va reduce creșterea economică a Germaniei și anul viitor. 

PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,2% în perioada iulie - septembrie 2016, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), după un avans de 0,4% în trimestrul doi din 2016 şi de 0,7% în primele trei luni din acest an. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,3% în trimestrul trei 2016.

Avansul a fost determinat de majorarea cheltuielilor guvernamentale şi a celor private, în timp ce exporturile au scăzut uşor. De asemenea, au scăzut investiţiile în echipamente, în timp ce în sectorul construcţiilor s-a înregistrat creştere. 

În ritm anual, economia germană a crescut cu 1,7% în trimestrul trei din 2016, sub estimările analiştilor, de 1,8%. 

Impactul deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană (Brexit) va reduce cu aproximativ 0,25 puncte procentuale creşterea Germaniei în 2017, a estimat recent Institutul pentru Studii Economice din Köln (IW). 

Exporturile vor scădea 

Exporturile, în mod tradiţional motorul de creştere al economiei germane, vor scădea probabil cu 9% în 2017, din cauza deprecierii lirei sterline, avertizează IW. Anul trecut, companiile germane au exportat în Marea Britanie bunuri în valoare de aproximativ 89 de miliarde de euro (97 miliarde de dolari). Regatul Unit este a treia destinaţie importantă pentru produsele din Germania, iar incertitudinile cu privire la viitorul Londrei cu restul statelor membre UE afectează deciziile de investiţii. 

Luna trecută, Guvernul german şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere pentru 2016, de la 1,7% până la 1,8%, graţie cheltuielilor crescute pentru integrarea emigranţilor, preţului scăzut al petrolului şi cursului de schimb favorabil al monedei euro. 

În schimb, estimările pentru anul viitor au fost revizuite în scădere, până la un avans de 1,4%, faţă de o creştere de 1,5%, cât se estima anterior.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel