BREXIT. Dezastru în Marea Britanie: Lira sterlină se prăbușește

Lira sterlină este în scădere cu 8,5% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii peste 30 de ani, în primele ore ale dimineţii de vineri, pe măsură ce numărătoarea voturilor de la referendumul din Marea Britanie sugerează că britanicii au optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, relatează Bloomberg.

Volatilitatea s-a accentuat pe măsura numărării voturilor, lira fluctuând într-un interval mai mare de 15 cenţi americani, în timp ce probabilitatea calculată de casa de pariuri Oddschecker este 93% pentru ieşire, faţă de 23% joi.

Lira este în declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, după ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.

Indicele lire britanice, calcultat de Bloomberg, care urmăreşte evoluţia monedei britanice în raport cu şapte valute importante, a coborât cu 8,4%, în timp ce indicele FTSE 100, pentru contractele care expiră în septembrie, a pierdut 7,6%.

Declinul de 8,5% al lirei consemnat vineri marchează cea mai slabă evoluţie a monedei consemnată vreodată, declinul fiind mai grav decât cel de 4,1% înregistrat în aşa-numita Black Wednesday, când a ieşit din mecanismul europan al ratelor de schimb. În ziua respectivă, investitorul George Soros a pariat împotriva lirei, câştigând 1 miliard de dolari.

Lira a coborât vineri cu până la 9,5% în timpul tranzacţiilor, acesta fiind cel mai grav declin consemnat după cel de 5,9% din 24 octombrie 2998, când pieţele s-au prăbuşit la nivel global, în timpul crizei financiare.

Declinul confirmă aşteptările analiştilor, în eventualitatea unui Brexit. Lira mai slabă favorizează exporturile britanice, dar poate mări preţurile plătite de britanici, complicând eforturile Băncii Angliei de atingere a ţintei de inflaţie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel