Brexit cu sau fără acord. Boris Johnson: Nu voi demisiona

Alexandru Ichim / 06 sep 2019 / 14:45 Salveaza PDF Comentarii

Boris Johnson susține că nu va demisiona din funcția de premier al Marii Britanii și că va depune eforturi pentru un Brexit cu acord. 

Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că nu ia în calcul demisia, informează Reuters.

''Voi merge la Bruxelles, voi obţine un acord şi ne vom asigura că ieşim (din Uniunea Europeană) la 31 octombrie, asta avem de făcut'', a insistat şeful executivului de la Londra.

Întrebat dacă este dispus să demisioneze dacă nu va face ceea ce a promis, Johnson a răspuns: ''Aceasta nu este o ipoteză la care să fiu dispus să mă gândesc''.

Alegeri anticipate în Marea Britanie

 

Pe de altă parte, Johnson, care face presiuni pentru organizarea de alegeri anticipate, a putut constata joi, pe propria-i piele, cât de mult a divizat opinia publică strategia sa privind Brexitul. Într-o vizită în oraşul Leeds (nord), pe o stradă comercială, un bărbat i-a făcut morală în mod repetat lui Johnson, acuzându-l că ''îşi bate joc'', în timp ce alţi trecători l-au ovaţionat pe premierul britanic.

Johnson stătea de vorbă cu o echipă locală a postului de televiziune BBC când un bărbat care împingea un cărucior de bebeluş i-a întrerupt interviul. ''Vă bateţi joc de parlament. Vă bateţi joc de oameni. Ar trebui să fiţi la Bruxelles la negocieri. Unde au loc negocieri? Unde? Vă aflaţi la Morley, în Leeds. Ar trebui să fiţi la Bruxelles'', i-a reproşat bărbatul.

Într-o primă fază, Johnson nu i-a putut răspunde bărbatului, care vorbea cu accent irlandez şi care insista că negocierile guvernului de la Londra cu Uniunea Europeană pe tema unui nou acord privind Brexitul nu duc nicăieri.

''În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Suntem pe punctul de a obţine un acord'', a răspuns în cele din urmă Johnson, înainte de a-şi relua criticile la adresa Partidului Laburist (de opoziţie) pentru faptul că nu a fost de acord cu solicitarea sa de a convoca alegeri anticipate.

Cine blochează Brexitul?

 

Oamenii au început să se strângă şi unii s-au luat la ceartă cu bărbatul care-l criticase pe Johnson. Premierul britanic s-a întors către trecători şi a spus: ''Îmi permiteţi să le pun oamenilor doar o întrebare: credeţi că vom ieşi la 31 octombrie?'' Unii oameni au răspuns ''da!'' şi au izbucnit în urale, în timp ce alţii au strigat ''nu!'' Johnson a primit un răspuns la fel de needificator şi când a întrebat mulţimea dacă este de părere că liderul laburist Jeremy Corbyn blochează Brexitul.

Johnson a primit însă un mesaj mult mai clar într-o întâlnire separată cu un cetăţean, în timpul vizitei sale la Leeds. Într-o înregistrare video filmată pe o stradă din oraş, Johnson este văzut strângându-i mâna unui bărbat care îi zâmbeşte şi care apoi îi transmite tot cu un zâmbet pe buze: ''Vă rog să plecaţi din oraşul meu''. ''O voi face foarte curând'', i-a răspuns Johnson.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23