Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Brexit. Criză majoră total neașteptată în lipsa vreunui acord

Mircea F. Cristian / 24 aug 2018 / 20:04

O ieşire din Uniunea Europeană fără un acord riscă să pună în dificultate anumite cupluri din Marea Britanie.

Dificultatea va apărea la cuplurile care fac apel la donaţiile de spermă pentru a avea copii, deoarece nu vor mai putea folosi băncile de spermă europene, a subliniat guvernul, potrivit AFP. Într-o notă tehnică publicată joi şi destinată a pregăti companiile şi populaţia pentru consecinţele unei ieşiri din UE fără un acord, guvernul britanic subliniază că Londra a importat circa 3.000 de eşantioane de spermă din Danemarca anul trecut şi 4.000 din SUA.

Marea Britanie a importat de asemenea circa 500 de ovule şi embrioni din ţări europene. Însă dacă discuţiile dintre Londra şi Bruxelles vor eşua, legislaţia europeană privitoare la sânge, ţesuturi şi celule umane nu se va mai aplica pentru Marea Britanie, a precizat guvernul. Drept consecinţă, băncile de spermă britanice vor avea nevoie 'de noi acorduri cu instituţiile competente'.

Importuri din țări terțe

Pentru a compensa, Ministerul Sănătăţii subliniază că firmele care dispun de o licenţă ar putea face apel la importuri din ţări terţe. Însă acest lucru s-ar putea să nu fie suficient, într-o ţară în care donaţiile de spermă s-au diminuat drastic de când donatorii şi-au pierdut dreptul la anonimat printr-o lege din 2005. Potrivit directoarei clinicii specializate în probleme de fertilitate Harley Street Fertility Clinic, Geetha Venkat, cuplurile care au nevoie de donaţii de spermă încep 'să se panicheze', deoarece o schimbare de legislaţie survenită în SUA prevede că importurile din această ţară ar putea dura şi până la trei luni, în timp ce din Danemarca este suficientă o săptămână.

Formalităţile administrative induse de un Brexit fără acord ar putea, pe de altă parte, să conducă la o creştere a costurilor pentru firme, ceea ce s-ar repercuta şi asupra cuplurilor, a avertizat ea. Incertitudinea din jurul unui astfel de scenariu nu face decât să amplifice 'stresul care însoţeşte deja acest tratament', şi-a exprimat ea regretul.

Vezi și: Andrew Noble, noul ambasador britanic în RomâniaTe-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25