Urmărește emisiunea live


BREXIT. Charles Michel, președintele Consiliului European, mesaj către Londra

Brexit
Brexit

Regatul Unit, care părăseşte vineri Uniunea Europeană, rămâne 'un partener' şi 'o ţară prietenă', dar UE va fi 'foarte lucidă şi foarte fermă' în negocierile sale cu Londra, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP.

'Mesajul pe care îl dăm pentru aceste negocieri care vor demara pentru a stabili viitoarea relaţie dintre Europa şi Regatul Unit este foarte simplu: vrem să păstrăm o relaţie cât mai strânsă posibil în toate domeniilor, însă cu cât Marea Britanie va dori să se îndepărteze de standardele europene, cu atât mai puţin va avea acces la piaţa internă europeană', a atras el atenţia la RTL.

'Când nu mai aparţii clubului Uniunii Europene, există consecinţe', a spus el. 'Marea Britanie nu este un adversar, ci este un partener, o ţară prietenă', dar 'suntem foarte lucizi şi foarte fermi: dacă Marea Britanie va dori să dezvolte o strategie de dumping pentru a încerca să facă rău economiilor europene, nu vom accepta acest lucru', a insistat Michel.

Londra vrea ca negocierile pentru stabilirea viitoarelor legături cu UE în materie comercială, de securitate sau de pescuit să se finalizeze într-un timp record, până la sfârşitul anului, şi exclude orice prelungire a tranziţiei după 2020. 'Este un interval scurt', a subliniat Charles Michel.

'Ştim că este o posibilitate, atât timp cât cele două părţi o doresc, şi este prea devreme să spunem astăzi că vrem prelungirea perioadei de negociere. Vom vedea pe parcurs ce atitudine vom adopta', a declarat el. 'Faptul că pentru prima dată de la crearea Uniunii Europene o ţară importantă, Regatul Unit, decide să iasă, este un moment mai de grabă trist', a comentat preşedintele Consiliului European. Totuşi, a adăugat el, 'tratatul de despărţire care a fost semnat în urmă cu puţin timp sună ca un ceas deşteptător pentru Uniunea Europeană'.

Ţările europene 'sunt gata să îşi suflece şi mai mult mânecile în încercarea de a coopera mai strâns, de a lucra împreună pentru a deveni mâine campionii economiei verzi (...), pentru a progresa în materie de agendă digitală şi (...) pentru a ne controla şi mai mult securitatea', a mai spus el, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel