BREXIT. Care e planul B al Marii Britanii

Premierul britanic Theresa May revine ieri în faţa parlamentului de la Londra cu un ''Plan B'' privind Brexit-ul, după ce legislativul a respins săptămâna trecută cu un vot covârşitor acordul pe care guvernul de la Londra l-a convenit cu Bruxellesul.

Dar ce reprezintă acest plan B?

Astfel, May dorește ca în acest plan B să obțină concesii din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte clauza de backstop pentru frontiera nord-irlandeză, deşi până în prezent europenii au refuzat orice renegociere a acordului privind Brexitul respins săptămâna trecută de parlamentul britanic.

Theresa May a spus că nu poate exclude un no-deal, adică posibilitatea ca la 29 martie Regatul Unit să iasă din UE fără niciun acord şi a apreciat drept puţin probabil ca UE să accepte o amânare a datei Brexitului.

Promisiunile Theresei May

Theresa May le-a promis deputaţilor britanici că va accepta o implicare sporită a lor în procesul Brexitului şi că va fi mai flexibilă în încercarea de a revizui clauza de backstop, pe care ea a acceptat-o pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor. În aceste condiții, ca soluţie pentru ieşirea din impas  ar fi limitarea aplicării clauzei de backstop pentru cel mult cinci ani, idee ce a fost însă deja respinsă de Irlanda şi Germania.

Totodată, Theresa May a anunțat decizia de a elimina taxa percepută cetățenilor comunitari care solicită statutul de rezident permanent. Taxa este de 65 de lire sterline.

Toate amendamentele vor fi supuse la vot pe 29 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel