Brexit: Băncile se mută din Marea Britanie

Brexit - Camera Lorzilor, vot final
Brexit - Camera Lorzilor, vot final

Băncile cu sediul în Marea Britanie ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, astfel încât ele vor trebui probabil să relocheze unele operaţiuni pe continent, a afirmat vineri Andreas Dombret, membru al Boardului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters. 

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană. 

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state. 

Băncile îşi vor pierde probabil drepturile de paşaport şi orice aranjamente prin care se încearcă crearea unui substitut vor fi probabil riscante, fiind extrem de incert accesul la piaţa europeană, a declarat Dombret la Londra. 

Perspective sumbre

"Deci, se pare că perspectivele privind accesul la piaţa UE prin Marea Britanie par mai degrabă obscure. Mă aştept ca Londra să rămână un centru financiar global de prim rang. Cu toate acestea, mă aştept ca firmele financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi mute cel puţin unele operaţiuni pentru a se asigura contra riscurilor provocate de rezultatele negocierilor", a afirmat oficialul german. 

În schimb, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, declara luna aceasta că Londra oferă servicii financiare de care beneficiază întreaga Europă, iar Uniunea Europeană ar trebui să recunoască asta într-un acord Brexit "rezonabil" cu Marea Britanie. 

"Nu vrem să-i pedepsim pe britanici pentru deciziile lor. Vrem să păstrăm Regatul Unit aproape de noi", a afirmat oficialul german într-un interviu acordat publicaţiei Tagesspiegel. 

"City of London este un centru financiar care serveşte întreaga economie europeană. Londra oferă o calitate a serviciilor financiare care nu este găsită pe continent. Asta se va schimba puţin după separaţie, dar trebuie să găsim reglementări rezonabile cu Marea Britanie", a explicat Wolfgang Schaeuble. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel