Brexit, aviz juridic. Riscurile Londrei: ”Negocieri interminabile”

Brexit
Brexit

Londra riscă să rămână captivă în negocieri interminabile cu UE din cauza backstop-ului, se avertizează în avizul juridic al Brexitului.

Forţat de parlament, guvernul britanic a publicat miercuri avizul juridic complet întocmit asupra acordului privind Brexitul încheiat cu UE. Conform acestui aviz, exista avertimentul că Regatul Unit riscă să rămână captiv în negocieri fără sfârşit cu blocul comunitar dacă aplică aşa-numitul mecanism al plasei de siguranţă (backstop) pentru Irlanda de Nord, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Acest aviz legal constă într-o evaluare a efectelor juridice ale acordului privind Brexitul realizată de avocatul general al Regatului Unit, Geoffrey Cox.

Cox atrage atenţia că mecanismul gândit ca o garanţie că frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord rămâne deschisă poate fi prelungit la nesfârşit dacă Uniunea Europeană nu va accepta vreo revizuire. Această garanţie, denumită plasă de siguranţă (backstop), a fost acceptată de premierul Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi ea prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE şi că Irlanda de Nord va rămâne şi ea aliniată unor anumite norme ale pieţei unice europene dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să convină o altă soluţie pentru frontiera nord-irlandeză sau nu reuşesc să convină un nou tip de relaţie comercială post-Brexit.

Backstop-ul nu este permanent

Din punct de vedere legal, în lipsa unui acord ulterior, Regatul Unit nu va putea să iasă unilateral din acest mecanism de backstop, se mai atrage atenţia în avizul juridic. În pofida asigurărilor din Protocolul privind Irlanda de Nord conform cărora backstop-ul nu este stabilit ca fiind permanent şi a intenţiei clare a ambelor părţi ca acesta să fie înlocuit de soluţii alternative şi permanente, în virtutea dreptului internaţional protocolul poate rămâne în vigoare pe termen nedefinit până când va fi înlocuit de un acord, explică avocatul general în analiza întocmită, opinie împărtăşită şi de unii parlamentari atât conservatori cât şi din opoziţia laburistă.

Guvernul condus de Theresa May a fost obligat marţi de Camera Comunelor să publice integral acest aviz juridic, după ce anterior publicase numai un rezumat. Purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist, Keir Starmer, a calificat drept inadmisibil faptul că guvernul a încercat să ascundă parlamentului acest document, de care deputaţii au nevoie pentru pentru a-şi da în cunoştinţă de cauză pe 11 decembrie votul cu privire la acordul încheiat cu UE şi declaraţia politică ce-l însoţeşte. Premierul Theresa May a declarat miercuri că ţine cont de temerile deputaţilor britanici cu privire la mecanismul de backstop, dar a susţinut din nou că a încheiat o înţelegere bună cu blocul comunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel