Brexit. Acordul actual este unicul posibil

Eduard Pascu / 14 iun 2019 / 13:45 Salveaza PDF Comentarii
Brexit
Descriere foto: Brexit

Tratatul pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană deja negociat de premierul britanic Theresa May este singurul posibil pentru un Brexit ordonat, a declarat vineri negociatorul-şef din partea UE, Michel Barnier, citat de AFP.

"Repet cu calm că dacă Regatul Unit doreşte în continuare să iasă din Uniunea Europeană (...) atunci acest tratat aflat pe masă este singurul tratat posibil pentru o retragere ordonată", a insistat Barnier, la o reuniune a senatelor europene găzduită de Senatul Franţei la sediul său, Palatul Luxemburg din Paris.

"Am ajuns aici şi aşteptăm numirea unui nou prim-ministru la Londra, iar ceea ce ne va spune acesta este tot ce contează, însă vreau pur şi simplu să reamintesc poziţia celor 27", a adăugat negociatorul.

Brexit-ul programat iniţial pe 29 martie a fost amânat de două ori, din cauza respingerii în parlamentul britanic a acordului la care s-a ajuns în noiembrie anul trecut, după negocierile conduse de May şi Barnier. Data-limită în vigoare acum este la sfârşitul lui octombrie, reaminteşte AFP.

"Brexit-ul este o negociere lose-lose (în care ambele părţi pierd - n. red.), este o negociere negativă. Şi nimeni nu a fost în măsură să îmi demonstreze nici cea mai mică valoare adăugată a Brexit-ului. Nimeni - însă trebuie să îl punem în aplicare limitând consecinţele, care sunt nenumărate", a arătat Barnier.

"Paradoxul Brexit-ului este că în momentul în care continentul nostru are de făcut faţă atâtor şi atâtor provocări (...) Regatul Unit a ales (...) să devină solitar, în loc să rămână solidar", a apreciat reprezentantul UE în adunarea la care participa inclusiv preşedintele Camerei Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit, lordul Norman Fowler, alături de delegaţii ai camerelor superioare ale unor parlamente din Europa şi Africa.

A 20-a sesiune a Adunării Senatelor Europene, deschisă vineri la Paris de preşedintele Senatului francez, Gerard Larcher, este consacrată dialogului cu ţările africane care au parlamente bicamerale. 

Vezi și: Miniştrii de Finanţe din UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la principalele linii ale unui buget al zonei euro


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24