Brexit, acord. Soarta Gribraltarului ”a fost rezolvată”

Darius Muresan / 18 oct 2018 / 22:07 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Teritoriu britanic revendicat de Spania, soarta Gibraltarului "a fost rezolvată" între Londra şi Madrid în cadrul acordului asupra Brexit-ului, a anunţat joi premierul spaniol, Pedro Sanchez, la încheierea summitului european de la Bruxelles, relatează AFP.

"Gibraltarul nu va fi o problemă pentru a se ajunge la un acord privind Brexit-ul. A fost rezolvată cu guvernul britanic", a afirmat Pedro Sanchez fără să ofere mai multe detalii, într-o conferinţă de presă.

În aprilie 2017, cu puţin înainte de începere negocierilor legate de divorţ, partenerii Marii Britanii au lăsat Madridului şi Londrei grija de a aplica orice viitor acord privind Brexit-ul la disputată enclavă Gibraltar, teritoriu britanic strategic din Marea Mediterană.

Ulterior, cele două guverne au demarat discuţii şi au reuşit să finalizeze deja un "protocol" cu privire la Gibraltar ce va însoţi acordul global de divorţ aflat încă în negociere între Londra şi UE.

În paralel, Madridul şi Londra negociază chestiunile litigioase între Spania şi Gibraltar, ca politica fiscală a enclavei, politica sa de mediu sau drepturile angajaţilor care circulă cotidian între Gibraltar şi Spania.

Subiectele cele mai dificile ca aeroportul şi suveranitatea nu fac parte din discuţii.

Gibraltarul, teritoriu unde trăiesc circa 30.000 de persoane, este situat la extremitatea sudică a Peninsulei Iberice. Din 1713, aparţine Marii Britanii, dar Madridul îl revendică de mai mulţi ani.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25