Brexit, acord cu UE: Măsuri de precauţie ale Marii Britanii

Marea Britanie va stabili 'măsuri de precauţie rezonabile' referitoare la modul de pregătire pentru o posibilă ieşire din Uniunea Europeană în absenţa unui acord asupra Brexit-ului.

Este vorba despre stabilirea unor măsuri de precauţie rezonabile în eventualitatea unui scenariu privind absenţa unui acord'', a declarat luni purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May, referitor la intenţia Londrei de a elabora 'note tehnice' în august şi septembrie, potrivit Reuters şi Press Association.

Am afirmat foarte clar că este nu numai în interesul nostru, dar şi al UE să ajungem la un acord. În eventualitatea absenţei unui acord, vor exista evident consecinţe pentru Uniunea Europeană, a adăugat el. Purtătorul de cuvânt a precizat că guvernul britanic nu intenţionează să implice armata în aceste măsuri, contrar unor informaţii apărute în presă. Întrebat dacă Theresa May va continua să conducă guvernul britanic în cazul eşecului negocierilor cu UE şi, implicit, al absenţei unui acord, el a spus că actualul premier este pe deplin angajat faţă de respectarea dorinţei poporului britanic.

Acordul de retragere

La 29 martie 2017, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a notificat Consiliului European intenţia sa de a părăsi Uniunea Europeană. Dacă acordul de retragere ratificat nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând de la 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale).

Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziţie şi dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit începând cu 30 martie 2019. În acest caz, se vorbeşte despre un scenariu de tipul 'niciun acord' (no deal) sau 'situaţie-limită' (cliff-edge).

Vezi și: China şi Marea Britanie, acord economic după Brexit


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel