Brexit/ PACT: Ieşirea Marii Britanii din UE constituie un precedent periculos

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) se declară profund îngrijorată de efectele votului din Marea Britanie asupra construcţiei europene, dar şi asupra românilor care trăiesc şi muncesc în Regatul Unit al Marii Britanii şi consideră că Brexit este 'un precedent periculos' pentru Uniunea Europeană, informează un comunicat al partidului.

Astfel, apreciază reprezentanţii PACT, mai mult de 230.000 de români care trăiesc şi lucrează oficial în Marea Britanie ar rămâne fără permise de muncă. Există aşadar un risc crescut ca aceştia să-şi piardă dreptul la muncă sau servicii sociale.

'De asemenea, afectaţi vor fi şi românii care până în momentul de faţă nu şi-au găsit loc de muncă sau câştigă sub 35.000 lire pe an. Brexitul ar putea influenţa implementarea legii care să permită autorităţilor britanice să-i expulzeze pe imigranţii (inclusiv români) care nu şi-au găsit un loc de muncă după şase luni de căutări active', se mai arată în documentul citat. Chiar dacă susţinătorii Brexit afirmă că imigranţii cetăţeni UE care deja muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieşire din UE, care nu se vor finaliza mai devreme de 2019, spun membrii PACT.

O altă categorie de români afectată de Brexit este cea a studenţilor. Taxele de şcolarizare pentru români ar putea creşte la nivelul celor aplicate azi cetăţenilor non-UE, adică aproape s-ar dubla, mai avertizează reprezentanţii PACT. PACT 'îşi manifestă totodată preocuparea faţă de deteriorarea încrederii investitorilor în Uniunea Europeană, cel puţin pe termen scurt, iar statele emergente, aşa cum este considerată şi România, ar avea cel mai mult de suferit'. PACT consideră că 'ieşirea Marii Britanii din UE constituie un precedent periculos pentru UE, inclusiv în ţările din Europa Centrală şi de Est precum Ungaria, Cehia sau Polonia, în contextul unei Rusii tot mai agresive în regiune. Sondajele de opinie arată o tendinţă îngrijorătoare de creştere a euroscepticismului, chiar şi în statele membre tradiţional pro-europene'.

'PACT face un apel pentru o Europă puternică, ceea ce înseamnă o Europă unită. Brexit trebuie să fie pentru toate Statele Membre un adevărat wake-up call. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a face din nou UE atractivă şi credibilă pentru toţi europenii prin democraţie, transparenţă şi unitate în jurul valorilor europene. Europa trebuie să spună clar şi răspicat stop tendinţelor extremiste, populiste şi xenofobe', a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PACT, citat în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel